„Herostratov asistent“ Aleksandra Ćukovića

Knjiga poezije „Herostratov asistent”, čiji je autor Aleksandar Ćuković, upravo je ugledala svjetlost dana u izdanju Udruženja književnika Crne Gore. Djelo se sastoji iz tri ciklusa: „Usavršavanje varke”, „Istorija u denima” i „U čokoladi spava smrt”, a svoje impresije o Ćukovićevoj poeziji iznose čuveni pjesnici i kritičari: Pero Zubac, Jana Aleksić i Gojko Božović.

„Tajnovita sažetost i škrtost u rasipanju reči pleni u poeziji Aleksandra Ćukovića. Vraćao sam se na naslove pesama: ‘Povoljnosti’, ‘Rumunski zbjeg’, ‘Plaćeni termin’, ‘Fokus’, ‘Slobodan pad’, ‘Zanesenjak’, ‘Ako trepneš, pašću’, ‘Nagon’, ‘Komšiluk i smrt’. Čitao ih ponovo zasenjen njihovom lepotom. Ako je to dovoljna pohvala za ovu knjigu, ostavljam čitaocima da odaberu druge naslove”, zabilježio je pjesnik „Mostarskih kiša”, Pero Zubac.

„Reč je o radikalnoj ironizaciji modernih i savremenih vidova ulaženja u istoriju, društvenog isticanja, duhovne (auto)cenzure, ali i tegobnog životarenja na margini epohalnog horizonta. Meta Ćukovićeve pesničke oštrice je totalitet istorijske inercije”, zabilježila je, između ostalog, kritičarka i pjesnikinja dr Jana Aleksić.

„Pesnik se ne okreće literaturi ili istoriji da bi pronašao izlaz iz zadate stvarnosti, već da bi u njima utemeljio kritički okvir razumevanja vlastitog sveta. I kako bi opremljen tim iskustvom izašao na kraj sa ograničenjima tog sveta”, primjećuje, između ostalog, pjesnik i kritičar Gojko Božović.

Aleksandar Ćuković rođen je 1991. godine u Nikšiću. Magistar je političkih nauka. 

Objavljene knjige: 

• „Sporedni poredak” (kratke priče, KZ „Mirko Banjević”, Nikšić, 2012), 

• „Omča” (roman, Unireks, Podgorica, 2013), 

• „Konture horizonta” (intervjui, Jumedia Mont, Podgorica, 2015), 

• „Kad skidaju krila” (kratke priče, Unireks, Podgorica, 2018 – dva izdanja), 

• „Pisac u kupatilu” (kratke priče, UKCG, Podgorica, 2019),

• „Vrijeme riječi – Udruženje književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine (monografija, UKCG, Podgorica, 2020 – koautorstvo). 

Autor je niza naučnih i stručnih radova iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. 

Dobitnik je nagrade Udruženja književnika Crne Gore „Vidovdanska povelja” za najbolju knjigu proze u 2018. godini, nagrade za najbolju kratku priču na „Podgorica art festivalu” (2018), kao i nagrade „Mirko Banjević” za najbolju knjigu proze 2019. godine. Dobitnik je Prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2019. godinu.

Foto: Lazar Ružić

Related posts