TV sanše i dalje jašu

Zašto trpimo   teror televizija gde  svoje mišljenje o životno važnim problemima već godinama daju isti ljudi?

Zašto više verujemo rekla kazala reklamama nego lekarima?

Nije tajna  da  ljudi na osnovu ona što pročitraju u novinama,vide ili čuju na elktronskim medijima donose odluke, formiraju svoje stavove ,hrane se,prate modu , letuju , zimuju , menjaju svoja politilčka opredeljenja….!

Kad sam  pre skoro pola veka  slušao svoje urednike Mihailovića , Kostića , Golubovića , Aćimovića…kako  su nam dokazivali  tu moć pomislio  sam da će novinarstvo  umesto sedme postati treća sila sveta .I zaista s jedne strane jeste postalo je ,ne treća nego druga sila sveta, ali  drugačijeg ukusa. Moć medija danas služi za pranje  loših biografija , događaji se prikazuju onako kako većoj sili od sedme sile odgovara,na globalnom nivou služi za  pripremanje opravdanja za rat i ubijanje… ?! U lokalu još i za terorisanje,zaglupljivanje,vređanje inteligencije…?!

Iskreno,u lokalu, bilo je i  pokušaja,ali neuspešnih, od se od ove profesije učini zanat dostojan  pažnje zdravog razuma.Međutim,profesija informisanja je pretvorena u službu,pa danas  u medijima najmanje ima stava autora,strategije novine ili tv emisije. Sve više, i odavno već, prisutno je podilaženje jefitnom  ukusu tv gledoca i čitaoca. Nekima je to misija-domaći zadatak.Onomad,jedan gledalac sa namerom da doprinese  zaustavljanju tog talasa jefitnih i praznih razgovora jednoj tv voditeljki ukaza  da su  njena pitanja prizema na šta mu je ona  bez  trunke zabrinutosti i neprijatnosti  što je to tako odgovorila da ona takva pitanja postavlja zato što to od nje traže tv gledaoci.Šta drugo pomisliti osim to što jeste – znači da ovaj koji ju je upozorio na bizarnost u odnosu na važnost teme za nju nije tv gledalac.

Verujem da je tako,kako je tv voditeljka objasnila svoj stav! Ali nisam poverovao (zapravo nisam smeo da verujem ), da  su u većini oni  koje voditeljka forsira. Prevario sam se.I ne samo ta tv kutija.Većina je onih koji  rade u  ritmu jeftinog podilaženja i pravdanja za  promašaje(čitaj rad bez odgovronosti ).

Iz print medija, na sve češća upozorenja  čitaoca da je previše sadržaja iz trač zone i izmišljenih bliskih izvora, bizarne  hronike zadnjica ,poručuju da su takvi jer to narod voli a oni  žive od tiraža . Opet isto.I za njih su oni koji im ukazuju na  to i koji ne uživaju u tuđoj nesreći  i prostaklucima  za njih nisu čitaoci! Ako to znači da su manje vredni  onda  bi i  elektronski i print mediji terbalo da na vidnom mestu naglase za koga su. Znamo dakle dve stavri.Koji su u većini i znamo da o napuštanju strategije podilaženja brojnijima nema ni  govora!

Naravno nema potrebe naglašavati da mediji, i ovakvi kakvi su mogu svojim sadržajima povremeno okrenuti se  brojnijim i bar malo doprineti uzbijanju primitivizma. Istina,molo bi to da se  desi da mediji nisu u poodmakloj  fazi epidemije. Jasno je da ni toj voditeljki  ni vlasniku tv  kutije na kojoj ona vodi emisiju nije stalo da na uštrb svoje popularnosti i osvajkako profita edukuju svoju publiku.Znaju oni da bi tek tada bilo problema u izboru tema i sagovornika!  

                                                       IMPOTENTNA TV KUTIJA

Ali nije sve u pomenutom.Korozija u medijima  ide dalje sve do toga da više nije nikakvo iznenadjenje  kada  vas neko od poznanika sa čuđenjem  upita „pa zar ti gledaš tv kutiju!?“ Naravno  nije to neki dobar rezultat u odnosu na one kojima treba baš takav tv kakav je sada, ali sve češće postavljanje takvog pitanja nešto govori. Videćemo.Daj bože da je  to početak puta  bez povratka. Možete, naravno, misliti da je ovo samo sanak pusti,ali  hajde kažite mi jedan dobar razlog  zbog koga bi proveli bar sat vremena gledajući program na tv kutijama na kojima gostuju  uvek isti sagovornici. Oni komentarišu i tumače neke važne životne probleme ,odluke i ponašanja ,pa tako ispade da je život samo onakav kako kaže npr.taj psihijatar.Drugog psihijatra nema.Na svim tv kutijama sve probleme tumači on.Kao da drugačijeg načina i shvatanja života,rešenja problema nema?! Naravno da nema kod tog psihijatra.Ali ga ima kod nekog drugog!E,ali drugi za  urednike naših tv kutija  je nepostojeći. Ili  kad je kriminal u pitanju .Njega godinama već komentariše  isti čovek,uz to bivši stručnjak iz državnog uređenja o kome danas govorimo kao o zlu,ali tog stručnjaka koji je bio deo tog sistema za proizvodnju zla,slušamo  i gledamo kao da je u pitanju neka nacionalna vrednsot.Pa i da je kalup za kolače valjalo bi ga promeniti.Tim pre što je u pitanju terorizam,kriminal,pogotovo što smo sada drugos drutšvenog uređenja pa valjda sada vredi čuti neke nove  metode,sisteme…!Bilo bi smešno da nije žalosnio.Pa kriminalci od tada do danas su menjali svoje metode delovanja najmanje deset puta a mi slušamo savete strunjaka iz propalih i otpisanih režima.Ili slučaj gde marketinški stručnjak komentariše politčka zbivanja , poteze opozicije,prelaze na prugama,sabraćajne nesreće,prognozira našu sudbinu u  EU,a bio je savetnik bivšeg i krajnje neuspešnog predsednika države koji je  govorio da će Srbija već 2015.biti u EU. Kakod amu verujemo i šta?

Izvinite, pa za šta  smo se borili?!

A kada je zrava ishrana u pitanju,na svim tv kutijama uvek su ista dva lekara,isti nutricionisti…!To vam je kako kada desetak dana jedete istu hranu.Muka,nego šta?!

Za  nasilje među vršnjacima uglavnom jedan školski psiholog. Za savete u odnosima roditelja i dece samo osnivači   privatnih centara i udruženja, najčešće bez i jedne napisane knjige,udžbenika pogotovo. Kada je onomad jedan učen čovek psihoterapeut,  ukazao na nebuloze i mane  zakona koji roditeljima preti kaznama ukoliko budu svoje dete lupili po guzi , ovi iz grupe večnih savetnika samo što ga nisu linčovali. S druge strane u kampanji protiv tog stručnjaka, koja je trajala mesecima, nismo mogli čuti i pročitati mišljenje i stav  neke od nadležnih državnih institucija ili naučnih instituta. Iza imena onih kojima smeta njegovo mišljenje uglavnom su mladi stručnjaci za čija udruženja i centre nikad nismo čuli,pa nije teško pretpostaviti da su iz lanca nevladnih organizacija i da im zvučna imena njighovih udruženja služe  kao pookrivalice  za znanje i stručnost. Koliko su njihova mišljenja i tumačenja pomogla vidi se iz  sve učestalijeg vršnjačkog nasilja. Njihov predlog za rešenje problema je konstatacija da  mladi  (čitaj deca) bez obzira na zločin imaju pravo na svoje mišljenje, stav, slobodu… pa kažu“mladi su pa  ishitreno reaguju…“,a na pitanje gde su tu roditelji kažu da su tranzicioni procesi i novo vreme roditeljima uskratili mogućnost da više budu sa svojom decom. Znam slučaj kada je direktor jedne škole ,kada je video da jedan fizički razvijeni  učenik šamara svog vršnjaka povišenim tonom  rekao „Šta to radiš,ostavi ga….!“ ,ovaj mu je rekao:“Nemate pravo da se derete na mene,tužiću vas…“

Ili primer  razrešenja čvora (koga su sami mediji ispleli) oko ubistvatva nesretne pevačice.Bez obzira na nove  detalje u istrazi ista ekipa isti advokat,isti stručnja , (bivši) , isti policajci,isti…isti svi isti oni  koja već  nekoliko godina tumače detalje istrage,nalze i mogućnosti postojanja dokaza ili savršenog zločina sada tumače nove detalje u istrazi. Na isti način.Isto čak govore što su govorili pre dve godine.Svako brani svoje pozicije,bez obzira na nove detalje .Mediji kao omađijani i ne razmišljaju da im je  takvo šlajfovanje u mestu na ovoj temi oduzelo poprilično uticaja i moći.Miriše na to da im je donelo neke sketra prihode jer sve deluje kao dobro organizovana  akcija dobrog stručnjaka upravo da bi koliko mediji toliko i policija izgubili kredibilitet.

Šta drugo osim da se zapitamoimamo li mi još nekih stručnjaka? Ili možda tv kutijama  nije važno šta je nama kao gledaocima potrebno,a njima neohodno da bi bili moćniji i gledaniji?!

Kad gledamo naše tv kutije u pomenutom miljeu  taman da ste u ćeliji gde ste dobrom voljom upravnika zatvora  dobili tv kutiju koja vam je jedini  ventil,odustali bi od gledanja .Zašto?Pa zato što postaje čak i smešno i opasno slušati iste priče i gledati iste likove .Gore od toga već je počelo da se dešava.Kad jedan od tih dvadesetak non-stop stručnjaka završi gostovanje na jednoj tv kutiji  ubrzo ga možete videti na drugoj.Čista redaljka.

Neko je izgleda zaboravio da je televizija čudan medij.Čudan zato što se on hrani novim likovima,novim sadržajinma…?!Slika je čudo sveta.Svuda je oko nas i zato  prezasićenost istom može da izazove suprotan efekat. Dokaz tome je selfi.On je krunski dokaz da je potreba čoveka da bude viđen i da vidi druge nesalomiva. 

Dakle,pored,obaveze  za  dobrim porukama  i temama  prevashodna je potreba   da uvođenjem  novih likova, uz to po mogućnošću da su prijatnog izgleda,održavaju i tv kutije i njene gledaoce. Ko to nije shvatio pašće mu gledanost! Rezultat= impotentna televizija !

Tu je i još jedna tragedija.Non-stop savetodavci i tumači stvarnosti najčešće , izvode zakljčak „šta će te takav smo narod“. Jeste svaki narod je na sebi svojstven način  takav kakav je ,ali  pitanje je da li je uloga nekoga ko komentariše  događaj ili pojavu (često i od životne važnosti),da  pošto nema adekvatan savet  za  rešenje problema kaže   „šta će te takav smo narod“i time , ustvari , valorizuje i verifikuje nevolju.

Takav odnos prema porukama iz medija ne doprinosi uvećanju moći medija.Čak ni onoj moći drugačijeg ukusa.

Kap koja preliva čašu i razlog da se tv kutija uopšte ne upotrebljava  su i sadržaji tv reklama.

                                           REKLA-KAZALA  LEČENJE!

Jer šta se dalje dešava?Moć koju mediji poseduju  iskoristili su treći . Tajkuni , oglašivači , kompanije koje znaju šta ona  znači i koliko vredi.Nametnuli su  sadržaje koji im donosi  profitkroz reklame.I to takve sadržaje  koji  vređaju zdrav razum i obraćaju  se direktno onima  pomenutim u prednjem delu teksta.Na primitivan način sistemom rekla kazala očekuju od tv gledaoca ,pa i čitaoca, da veruju  u način lečenja, često i veoma teške bolesti, koji je primenjivala obična domaćica. Tako su nam domaćice  postale  merilo vrednosti. One u tv spotovima iznose svoja iskustva pa kažu da ga je probala njihova  komšinica ili drugarica i uzele su taj preparat a bolest kao da je rukom odneta.Inače veoma dobro barataju sa latinskim nazivma bolesti .I na kraju se zahvale proizvođaču.Proizvođač trlja ruke.

Na način koji tv snaše šalju poruke i koje obavezno (po zakonu) prati rečenica:„Pre upotrebe detaljno pročitati uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte  se sa lekarom ili farmaceutom“ apsorbujemo  još jedno zlo iz tv kutije. Čista veš mašina za pranje savesti. Jer to znači da, pošto su nas upozorili  da možemo imati problema tipa trovanja i sl.mogu u svoje čarobne preparate i suplemente stavljati šta hoće(bez straha od sankcija).Mi smo ti koji smo krivi jer smo kupili a ne  oni koji su otrove stavili u proizvode,ili mediji koji su nas naveli da to kupimo.Ta rečenica ih oslobađa svega! Oprali su se i obogatili oglašivači,čisti su mediji a i oni od toga žive!

Interesantno je i to da  retko možete čuti da neko kaže da mu je lar savetovao to i to…Ne! rekla je komšinica i to je zakon! Ili da nek0 komentariše neki dobar  moderan tv spot,…pgotovo ne da raspravlja na temu moći medija i marketinga iz npr. sadržaja na portalu McCann Talks  Beograd, pa u Medija Marketngu, gde piše da je  marketnig otišao daleko u 21.vek.

Možda po teoriji idemo u daleku budućnost ali čini mi se da tu  nema Srbije.Mediji su jednostavno postali  marketinški ring u kome su rekla kazala tv snaše pobedile  advertazing savremene marketinške sadržaje.One  dominiraju .Njima se  više veruje . Prisutnije su u svesti tv gledaoca od sveštenih lica,jednostavno postasle su propovednici.

Naravno nema odgovora na to,rešenja takodje,a ne verujem da bilo ko zna kako treba postupiti u slučaju da je ,npr. neko ko je pritisnut bolešću probao preparat koji reklamiraju tv snaše ali da nije pročitao uputsvo  iz famozne rečenice niti konsultovao lekara i umro?!

Da li bi mediji objavili a oglašivač insistirao da famoza rečenica sada glasi: „Pre upotrebe pažljivo pročitati…jer je od upotrebe ovog proizvoda umrlo toliko i toliko potrošača?! Ne verujem da bi je mediji objavili.Izgovor bi verovatno bio.Pravo čoveka je da umre.Tv snaše bi rekle:“Kaže mi komšinica da je druga komšinica doživela smrt,ali ,meni je baš lepo,nikakve bolove ne osećam“.

Oglašivač(proizvođač proizvoda ) bi telefonirao na par mesta!

I opet  je teret na leđima medija ali i marketinga,a u ringu borbe za moć medija čitaoci i tv gledaoci  su prepoznatljivi kao loši momci.

Realno to izgleda ovako:s jedne starne televizor ili novina  s druge strane gomila budala. Koliko nas je još  u gomili znaju oni sa prve strane!

Autor: Milorad  Antonić

Izvor: Sedma sila

Related posts