Prolog 52. Bitefa: „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“

Ovogodišnji, 52. Bitef, pod sloganom „Svet bez ljudi“, održaće se od 13. do 22. septembra. Prolog će biti otvoren predstavom „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“ autora Dragana Živadinova i Petera Mlakara. Predstava je rađenja u koprodukciji  Slovenskog mladinskog gledališča i Centra za urbanu kulturu „Kino Šiška“ iz Ljubljane.

Tematika pozorišnog komada fokusirana je na Odila Globočnika, jednog od najozloglašenijih nacista slovenačkog porekla. Malo je poznato da je jedan Slovenac bio među najbližim saradnicima Adolfa Hitlera, kao i to da je odgovoran za smrt više miliona ljudi, posebno jer je svoje delovanje usmerio na stvaranje prvih koncentracionih logora. Možda je tako jer se Globočnika u Sloveniji danas niko ni ne seća, jer se njegov lik potiskuje, a o njegovim (zlo)delima ćuti. 

I sami smo svedoci koliko je nacionalna svest u stanju da potisne ono što je u njenoj istoriji sramno, ali baš to potiskivanje nas može dovesti do ponovnog sutona humanistike. Čitav koncept ovogodišnjeg Bitefa usmeren je upavo na upozorenje da ultradesničarske ideologije, rasizam i ksenofobija ponovo doživljavaju sam zenit političkog delovanja, i to u zemljama koje se istinski bore za očuvanje ljudskih prava.

Stoga je i više nego poželjno i važno što predstava „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“ u ovim smutnim vremenima gostuje na ovogodišnjem Bitefu i šalje jasnu antifašističku poruku.

Datum i vreme: 13. septembar | 17:00 | 20:00

Mesto:  Sava Centar

Trajanje: 1č 10′ (bez pauze)

Više o predstavi na linku.

Autorka: Milica Milošević

Foto-izvor: Nada Žgank

Related posts