Plesno muzički performans „SCISSORS“ u DKSG

Doktorski umetnički projekat pijanistkinje i studenta III godine Interdisciplinarnih doktorskih studija Višemedijske umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu Katarine Milosavljević, baletski komadi jedinstvenog naziva „SCISSORS“, bavi se temom buđenja i pronalaženja izgubljene empatije u odnosu između dve umetnice.

Osmišljen je kao plesno-muzički performans za baletsku igračicu i kolaborativnu pijanistkinju. Cilj projekta je da se sredstvima preuzetim iz baletske umetnosti – savremenom igrom i klavirskom muzikom koja pokret prati i vodi, koreodramski prikaže specifičan odnos korepetitor – igrač, i značaj razumevanja izraza, sredstava i ograničenja drugog prilikom zajedničkog stvaranja. Naziv performansa, SCISSORS (MAKAZE),  odabran je jer dve strane makaza simbolizuju međusobnu zavisnost i saradnju različitih ljudi ili ideja, radi postizanja zajedničkog cilja. Kao što jedna strana makaza ne može obavljati svoju funkciju bez druge, tako se ni kompontente jednog entiteta ne mogu uspešno ostvariti nezavisno jedna od druge.

Neka od pitanja koje komadi postavljaju su kako se gradi harmoničan zajednički odnos, kako se gubi i ponovo razvija zainteresovanost za potrebe i želje druge osobe i kako kroz razumevanje drugog razumevamo sebe. Kolika je naša odgovornost prema drugima i do koje mere je neophodno suspendovati lična stremljenja, kako bi se pored nas razvila i procvetala autentična priroda druge osobe? Kako brinemo za tuđe svetove i kako ih uključujemo u sopstveni?

Ovaj plesno-muzički performans baziran je na savremenoj baletskoj igri sa tradicionalnim osnovama. Pred publiku donosi neposredna iskustva iz baletske vežbaonice. Dokumentarni video rad koji je sastavni deo performansa kontekstualizuje ga u današnjem trenutku, u urbanom, brzom načinu života, sa ciljem širenja fokusa na nedostatak empatije u  širem društvenom kontekstu.

Related posts