Uskoro počinje izložba „Mestopriča“ Mirjane Bobe Stojadinović

GALERIJA ULUS

Knez Mihailova 37, Beograd

9 – 25. maja 2024.

Otvaranje: sreda, 8. maj od 19č

MESTOPRIČA

Osvrt na prvih 25 godina rada

Mirjana Boba Stojadinović

Od 8. maja u Galeriji ULUS Mirjana Boba Stojadinović se kroz izložbu „MESTOPRIČA” osvrće na prvih 25 godina umetničkog rada. Devet predstavljanih radova (fotografija, predmet, zvuk, video…) mogu da se sagledaju kroz prizmu kovanice koju je izmislila: mestopriča, koja obuhvata slojevit narativ koji ona gradi u odnosu na različite gradove u kojima je živela ili radila, otvarajući mogućnost za prostorno-iskustveni eksperiment.

Formiran u destabilizovanom društvenom poretku, njen svet ne funkcioniše u okvirima koji su zadati ili koji se podrazumevaju, već podstiče pitanja o mreži odnosa. Kroz umetnički rad ona se bavi prostorom i načinima na koje prostor stupa u interakciju i omogućuje kreativne, društvene i političke frekvencije svakodnevice, često produkujući radove specifično za vangalerijske ambijente. 

„Moje viđenje dosadašnjeg rada odnosi se na percepciju umetničkog gesta koji nije materijalno postojan, međutim koji je otvarao džepove slobode za prostorno-iskustveni eksperiment kao i razmenu/deljenje iskustva sa publikom,” kaže autorka.

Tokom izložbe biće održana autorska vođenja kroz izložbu, ali i tematska vođenja istoričara umetnosti i kustosa Miroslava Karića i Zorana Erića, kao i umetnice i psihološkinje Gordane Belić.

*

Mirjana Boba Stojadinović (1977, Beograd) diplomirala slikarstvo (2002) i magirstrirala crtež (2006) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, potom magistrirala likovnu umetnost na Institutu Pit Cvart u Roterdamu, Holandija i Fakultetu umetnosti u Plimutu, Velika Britanija (2008).

Samostalno je od 1998. godine izlagala u galerijama u Beogradu (SKC, DOB [tri puta], Remont [više puta], FLU, Reks, Magacin MKM, Galerija Kolarca), Somboru (Galerija KC Laza Kostić), Zrenjaninu (Savremena galerija), Čačku (Umetnička galerija Nadežda Petrović), Kragujevcu (SKC), Cetinju (Galerija DADO, Narodni muzej CG) i Zagrebu (Centar za suvremenu umjetnost). Osmislila, organizovala i učestvovala u brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Holandija, Italija, Nemačka, Hrvatska). 

Dobitnica nagrade galerije 25. Memorijala Nadežde Petrović (2010). Finalistkinja je nagrada Doma kulture Studentski grad za najbolju nefikcijsku knjigu u 2021. godini; „Lazar Trifunović“ za likovnu kritiku za 2021. godinu;  POHVALA za doprinos pojedinaca sceni savremene vizuelne umetnosti u Srbiji (2019); Promotieprijs Award 2008, Roterdam, Holandija.

Njeni radovi su u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti Beograd, Telenor kolekcije srpske savremene umetnosti, Savremene galerije Zrenjanin, Narodnog muzeja Crne Gore/Cetinje, Umetničke galerije Nadežda Petrović, i drugim javnim i privatnim kolekcijama.

Takođe se bavi produkcijom polja savremene kulture. Jedna je od osnivača Udruženja umetnika DEZ ORG (2007–2012), a samostalno je vodila Udruženje umetnika Frekvencija (2013–2019). Autor je i realizator foruma UMETNIK KAO PUBLIKA (2010–2016). Jedna je od osnivača magazina za nezavisnu kulturu MANEK (2013). Kurirala je beogradsko izdanje transnacionalnog projekta AKTOPOLIS. Umetnost akcije Gete-instituta, sa lokalnim nazivom „FORMALNO NEFORMALNA. Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija” (2015–2017). 

Od 2018. do 2023. godine sarađivala je sa Redakcijom kulture Radio Beograda 2 (RTS) za oblast savremene vizuelne umetnosti, 2022–2023. godine sarađivala je sa KCB kao koordinator za odnose sa javnošću (uključujuči 59. Oktobarski salon), od novembra 2023. zaposlena je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na poslovima arhive i odnosa sa javnošću. 

Related posts