NKSS organizuje događaj „Nisam u javnom interesu“

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije poziva sve zainteresovane da se priključe javnom događaju “Nisam u javnom interesu” u petak 10. novembra u 17 časova u UP ”Cvijeta Zuzorić”. 

Paviljon Cvijeta Zuzorić prokišnjava, nema grejanje, a ULUS godinama ne uspeva da obnovi ugovor za ovaj prostor, iako je upravo ovo udruženje inciralo njegovu izgradnju i stvaralo i delovalo u njemu skoro čitav vek, kroz decenije i smenjujuće režime, pa čak i države. Poruka koju danas nebriga države šalje o ovom prostoru je jasna – smatra se da nije u javnom interesu. 

I naravno, poruka je dosledna i u širem kontekstu, Ministarstvo kulture objavljuje kako je Sajam još za vreme prošle vlasti izuzet od zaštite kao kompleks od javnog značaja, pa rado preuzima kontinuitet sa stalno kritikovanom prošlom vlašću, a sve to kao deo priprema terena za njegovo rušenje. Naravno, investitori koji će tu graditi jesu u javnom interesu. 

Narodna skupština je usvojila budžet RS za narednu godinu, a konkursi za kulturu i dalje nisu raspisani, iako već godinama ukazujemo na štetne posledice kašnjenja konkursa. Samostalni umetnici ne mogu da ostvare zdravstvenu knjižicu i ostala socijalna prava koja im pripadaju, zbog dugova koje nisu oni napravili. Ali zašto bi se o njima vodilo računa kad nisu u javnom interesu. 

O toj situaciji koja se godinama ne rešava, uprkos silnim obećanjima, te o tome zašto je plaćeni rad u kulturi i umetnosti privilegija, a ne standard govorićemo u petak. Govorićemo i o tome zašto se još jedan umetnički prostor kakav je Paviljon Cvijeta Zuzorić zanemaruje i onemogućava njegovo korišćenje. Tema će biti i sprovođenje kulturne politike koja zadovoljava potrebe najkrupnijih organizacija, najčešće profitno orijentisanih, koje dobijaju izdašnu podršku kroz diskreciono pravo ministra i konkurse u kulturi. Istovremeno, ti isti konkursi nisu prilagođeni realnim potrebama kulturne scene i neprofitnim organizacijama koje čine njen veći deo, što ima nesagledive posledice po kulturni sektor. Kada govorimo o oblastima koje su najvažnije za razvoj društva, od obrazovanja, pa sve do kulture, državna politika iznova i iznova ukazuje na to da one nisu u javnom interesu.

Stoga, pozivamo sve zainteresovane da se pored razgovora pridruže i akciji pravljenja majica, cegera i drugih sadržaja sa sloganom “Nisam u javnom interesu” koja će biti organizovana 10. novembra u 17h u UP Cvijeta Zuzorić. Ponesite majice, cegere, kuhinjske krpe, kabanice, potkošulje i stolnjake i vidimo se!

Izvor: NKSS

Related posts