Pitajte svog školarca šta želi da radi za vikend

Pitajte svog školarca šta želi da radi za vikend – odgovor će vas možda iznenaditi

Planiranje zajedničkog slobodnog vremena često kod roditelja stvara pritisak da moraju smisliti nešto korisno i superzabavno, što će klince odvojiti od sveprisutnih ekrana. Ponekad nije loše prepustiti njima izbor. S obzirom na to da su prethodne tri nedelje đaci iz cele Srbije učestvovali u izazovu koji je imao za cilj da im fizička aktivnost pređe u naviku, moguće je da će vas njihove želje iznenaditi. Možda će, na primer, predložiti da napravite sportski poligon ispred zgrade ili da im pružite „pomoć prijatelja“ dok igraju nagradni kviz o zdravim životnim navikama.

I jedno i drugo su sjajne ideje koje treba prihvatiti. Kviz će vas, doduše, držati malo uz ekran, ali s dobrim razlogom. Na platformi Shtreber 20. oktobra je počeo sada već tradicionalni turnir ZdravoRastimo programa, ove godine pod nazivom ,,Vreme je za ZdravoZnanje”. Do 3. novembra na ovoj adresi svi učenici osnovnih škola u Srbiji mogu da provere svoje znanje o zdravim životnim navikama. Najboljima su namenjene nagrade koje će ih dodatno motivisati da se rekreiraju.

Vreme je da učite od dece

Koji mineral nam je neophodan za jake kosti i zube? Nemojte da se začudite ako odgovore na pojedina pitanja školarci budu znali bolje od vas. Pored znanja koje stiču kroz školske predmete i svega što „pokupe“ sa društvenih mreža, veliki broj naših osnovaca više od deset godina uči o izbalansiranoj ishrani i važnosti vežbanja kroz aktivnosti Nestlé for healthier kids ZdravoRastimo programa. Zato odigrajte ovaj kviz zajedno i sigurno ćete i vi nešto novo naučiti ili obnoviti znanje na temu zdravih životnih navika.

A nakon provere ZdravogZnanja, vreme je za razmrdavanje. U protekle tri nedelje, osnovci u školama širom Srbije učestvovali su u nacionalnoj kampanji Svaki dan je sportski dan, koja ih je pokrenula da svaki dan bar malo vežbaju kako bi razvili ovu važnu naviku. 

Verujemo da je rekreacija mnogima zaista prešla u rutinu i da će vam sada predložiti uvođenje porodičnog rituala vikend razmrdavanja. 

Evo predloga nekoliko aktivnosti koje će vas sigurno pokrenuti i zabaviti.

Igre bez granica u prirodi

U dvorištu, parku ili na livadi ispred zgrade napravite poligon uz pomoć jednostavnih rekvizita. Stare gume od automobila i velike kartonske kutije mogu da posluže za preskakanje ili kao tuneli za provlačenje. U sledećem „nivou“ razvucite prepreke od kanapa ili lepljive trake, a na kraju staze možete da stavite prazne limenke ili plastične flaše koje je potrebno pogoditi lopticom i oboriti. 

Kućni poligon s preprekama  

U hladnijem periodu, stan može biti pretvoren u teren na kom će deca vežbati koordinaciju pokreta i krupnu motoriku. Zajedno osmislite redosled odgovarajućih izazova. Postavite stazu s preprekama koristeći jastuke, stolice, hulahop obruče i druge predmete koje već imate, a neke možete kupiti. Na parketu izlepite traku u određenom obliku, po kojoj će deca balansirati. Možete meriti vreme prolaska i izazivati decu da obore sopstvene rekorde.

Izazov za Spajdermena 

Od krep papira ili lepljive trake napravite „paukovu mrežu“ u hodniku ili između drveća u dvorištu u različitim pravcima i na različitim visinama. Cilj igre je da se dete provlači a da ne zakači trake. Ako dodirnu liniju, moraju početi iznova.

Badminton s balonima

Za ovu zabavnu igru potrebni su vam kartonski tanjiri i baloni. Napravite „rekete“ tako što ćete na tanjire zalepiti veće drvene štapiće od sladoleda, a da bi bilo zabavnije možete razvući i neki kanap preko kojeg se balon mora prebacivati. 

Mogućnosti su beskonačne, samo pustite mašti na volju. Sigurno će i deca imati mnogo ideja kako da se zabavite i pritom učinite nešto korisno za zdravlje.

I ne zaboravite da svakog dana do 3. novembra testirate znanje na ZdravoRastimo kvizu znanja. Tako ne samo da povećavate šanse za osvajanje nagrade, već, što je mnogo važnije, zajedno unapređujete vaše ZdravoZnanje.

Related posts