Branki Katić urućena Nagrada „Miloš Žutić“

Branki Katić  uručena nagrada „Miloš Žutić“, za najbolje glumačko ostvarenje – ulogu Blanš u predstavi Tramvaj zvani želja u režiji Lenke Udovički, u Beogradskom dramskom pozorištu.

„Moja slomljena Blanš dala mi je krila. Kada sam saznala da sam dobitnica nagrade Miloš Žutić osetila sam veliku radost ali i zahvalnost što mi je pruzena prilika da tumačim jednu tako izazovnu i kompleksnu ulogu. Drago mi je da su moje kolege prepoznale moju posvećenost i moj dar.  Tramvaj zvani želja, napisan davne 1947. godine istrazuje teme koje su i danas bolne i aktuelne, nasilje u porodici, loš tretman osoba sa mentalnim tegobama, nejednakost polova, osudu homoseksualnosti a ponajviše tragičan ishod koju grubost i nasilje neminovno donose. U danima velikog nasilja koje briše sve pred sobom, nije lako zadržati veru u bolje sutra. Sve ono čemu naša umetnost teži, zbog čega postoji, ovih dana je najsurovije demantovano i obezvredjeno. Pozorište otvara beskrajne mogućnosti za razumevanje ljudske prirode, svih nasih čežnji i strahova, ono je hram za negu duše. Ako treptaji moje Blanš ostanu sa publikom i posle gledanja predstave, ako učine da se publika zamisli nad surovošću modernog sveta, ako mogu da izazovu saosećanje i želju da budemo bolji jedni prema drugima – onda smo uspeli u svojoj nameri. “ – izjavila je Branka Katić.

Nagradu „Miloš Žutić“ ustanovilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije 1994. godine kao „spomen na znamenitog glumca – znamenitog po duhovnosti i misli, po poštovanju jezika i govora, po snazi izraza i osećanja“.

Ovo je četvrta po redu nagrada za Branku Katić za ulogu Blanš. Pored nagrade „Miloš Žutić“, tu su i nagrade Beogradskog dramskog pozorišta, zatim „Zoranov brk“ na Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ i nagrada na Festivalu malih scena u Rijeci.

Foto: Dragana Udovičić

Izvor: BDP

Related posts