Premijera baleta „Kopelija“ Lea Deliba u SNP

PREMIJERA: KOPELIJA komični balet u tri čina, Leo Delib

U petak, 29. septembra 2023, na sceni „Jovan Đorđević“ u 19.00 časova, biće premijerno izveden komični balet u tri čina KOPELIJA Lea Deliba.

Libreto je napisao Đula Harangozo, stariji, prema libretu Šarla Nitera, a po priči E. T. A. Hofmana.
Koreograf i reditelj je Đula Harangozo, mlađi (k.g. Mađarska), prema koreografiji i režiji Đule Harangoza, starijeg.

Dirigent je Đorđe Pavlović (k.g. Beograd), scenografkinja Olga Đurđević, kostimografkinja Mirjana Stojanović Maurič, asistenti koreografa: Blanka Fajt (k.g. Mađarska) i Levente Bajari (k.g. Mađarska).

U solističkim ulogama nastupaju: Rajna Remović, Andrej Kolčeriju, Samjuel Bišop, Aleksandar Bečvardi, Irena Mesaroš, Ranko Lazić, Jana Čerepanova, Ivan Đerković, Verica Kozarev Klarić, Rafael de Mora Rodriges, Marko Dubovac, Vesna Bišop, Marko Ivan.

Učestvuju prvaci, solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Transcedentalna ali sasvim realistična priča o lepoti lutke Kopelije, mudrosti devojke Svanilde i naivnosti njenog verenika Franca koji, jureći za fikcijom, zanemaruje prave vrednosti života i o zanosu starog naučnika Kopelijusa što ljubomorno čuva čudesne izume u radionici…

Od praizvedbe 1870. u Parizu ovaj komični balet još dražesnijim čini lagana muzika L. Deliba. Posle 39 godina na baletsku scenu SNP-a stiže Kopelija, u koreografiji Đule Harangoza poznatog po stvaranju izvanrednih varijacija i uklapanju karakternih igara u strukturu priče.

Repriza: 3. oktobra.

Libreto
Prvi čin: Poljska varošica na galicijskoj granici. Osoba zadužena za postavljanje pozorišnih plakata postavlja oglas kojim obelodanjuje narodu ceremoniju osveštavanja zvona i najavljuje takmičenje u plesu. Svanilda, ćerka majstora za izlivanje zvona, učestvuje na takmičenju i ponosno pokazuje svojim prijateljicama novu haljinu za ples. Na trg pristižu ljudi. Interesovanje momaka pobuđuje devojka koja sedi kraj prozora kuće starog izumitelja, umetnika i stvaraoca Kopelijusa. Mladići, da bi skrenuli pažnju na sebe, započinju virtuozni ples. I Svanildin verenik Franc učestvuje u plesu. Kada se ples završio, lepotica koja sedi u prozoru, u znak zahvalnosti za izvedbu, baca maramu među okupljen narod. Franc ponosno uzima maramu, ali u tom trenutku pojavljuje se Svanilda. Ona je videla ceo događaj te, uprkos Francovim objašnjenjima, uvređena brzo napušta trg.
Mladići su i dalje znatiželjni. Prave veliku buku oko Kopelijusove kuće. Nakon što ih je stari Kopelijus sve oterao, izgubio je ključeve od ulaznih vrata. Ključeve pronalazi Svanildina prijateljica. Sve devojke sada zanima šta se nalazi u kući Kopelijusa, šta on tamo krije i ko je tajnovita devojka. Zajedno sa Svanildom krišom ulaze u kuću. Stigavši kući, vidno uzbuđen Kopelijus projuri kroz otvorena vrata svoje kuće, sumnjajući da se nešto loše desilo.
Drugi čin: Devojke znatiželjno razgledaju radnu sobu izumitelja, umetnika i stvaraoca Kopelijusa. Svanildu isključivo zanima njena konkurentkinja i pronalazi je kod unutrašnjeg dela prozora. Kada je stigla do nje, omdah je shvatila da je njena konkurencija zapravo lutka. Devojke igraju u punom zanosu, navile su mehanizam i lutka Kopelija počinje da igra. Neočekivano se pojavljuje Kopelijus koji izbacuje nepozvane goste. On se priprema za rad sa namerom da svoju mezimicu, lutku Kopeliju, usavrši. Uzima je iz prozora, ali malo kasnije shvata da se iza maske krije živo biće. Svanilda se maskirala u Kopeliju, kako bi izbegla gnev starog naučnika.
Franc se spušta kroz dimnjak u sobu. Kopelijus – koji je u međuvremenu sklopio savez sa ljubomornom Svanlidom kako bi mladoženju naučila pameti – s početka samo plaši mladića, ali mi posle donosi i pokazuje Kopeliju. Franc se u početku ponaša lucidno, ali postepeno joj se sve više udvara. Svanilda to ne može više da izdrži, skida svoju masku i ljutito napušta sobu. Kopelijus s podsmehom posmatra celu situaciju. Franc je nasamaren pa u gnevu razbija sve što mu dođe pod ruku. Na kraju grabi pravu lutku Kopeliju i istrčava iz sobe.
Treći čin: Počinje ceremonija osveštavanja zvona. Franc, sa lutkom Kopelijom na ramenu, brzo dolazi na trg. Devojke podsmešljivo gledaju mladiće – toliko uzbuđenje samo zbog ove „devojke“! I dok Franc moli Svanildu da mu oprosti, neočekivano nastaje zbrka. Pojavljuje se Kopelijus koji se žali gradonačelniku zbog prethodnih događaja i traži da mu se nadoknadi učinjena šteta. Na kraju, gradonačelnik pristaje. Kopelijusu je i lutka vraćena, nakon čega brzo odlazi. Svi okupljeni se smeju, a mladi slave pobednike plesnog takmičenja – verenike Svanildu i Franca.

Foto: Marija Erdelji

Izvor: SNP

Related posts