Svetski skup pozorišta za decu i mlade ukoro u Srbiji

Dobrodošli na PREKRETNICU!

20 – 24.11.2023.

Iako je bivša Jugoslavija bila među zemljama osnivačima Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International (davnih 1960-tih), ovaj međunarodni skup u ovoj oblasti nije se nikada pre održao, ne samo u Srbiji, nego bilo gde u regionu.

Naša zemlja biće prvi put ikada domaćin centralnog međunarodnog programa u oblasti pozorišta za decu i mlade – Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade (ASSITEJ Artistic Gathering, na eng.). Centralni program će se pod nazivom “Prekretnica” održati od 20. do 24. novembra u Beogradu i Novom Sadu i obuhvatiti veliki broj različitih dešavanja za decu, mlade, kao i za profesionalnu javnost – pozorišne umetnike, stručnjake, zaposlene u kulturi, pedagoge, vaspitače, nastavnike, bibliotekare, kustose, organizatore, kao i studente u ovim domenima i dr.

Pozorišta za decu i mlade iz različitih delova Srbije zajedničkim snagama i uprkos svim preprekama pripremaju Svetsku konferenciju izvođačkih umetnosti za decu i mlade pod sloganom „Prekretnica“ na preko 10 lokacija i sa učešćem više stotina kolega iz zemlje i inostranstva, kao i mnogobrojne publike.

Ovim započinjemo informisanje kolega i zainteresovane javnosti o programu i mogućnostima za učešće.

Pozivamo medije da isprate ove događaje koliko budu u mogućnosti.

Radujemo se unapred ovoj jedinstvenoj prilici da se u živom susretu sa kolegama iz čitavog sveta upoznamo sa aktuelnostima, temama i novim razmišljanjima u ovoj oblasti, kao i da zajedno predstavimo naše stvaralaštvo za decu i za mlade u što boljem svetlu!

„Pravo dece i mladih na kulturu – 10 godina posle“ – Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, 20. novembar od 10-18h

Pravo dece i mladih na kulturu, umetnost, slobodno vreme i igru važno je dečje pravo koje ne sme biti zaboravljeno.

Konferencija će biti otvorena na Svetski dan deteta 20.11. celodnevnim međunarodnim skupom na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na kojem će se predstaviti i diskutovati primeri dobre prakse iz zemlje i sveta upravo u ovoj oblasti.

Peto festivalsko izdanje „Isplovljavanje“

Kulturi za decu i mlade neophodna su veća ulaganja i veća pažnja kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.

U ovogodišnjoj posebnoj selekciji festivala za decu i mlade koji organizuje Nacionalni savez pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbije nalazi se ukupno čak 20 predstava za decu i mlade svih uzrasta.

One dolaze iz Srbije – Beograda, Lazarevca, Novog Sada, Zrenjanina, Bečeja i Kragujevca, kao i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Slovenije, Bugarske, Mađarske, Austrije, Belgije i Novog Zelanda.

„Scenski dizajn i nove tehnologije u izvođačkim umetnostima za mlade“ – SCEN centar Novi Sad, 23. novembar, 10 – 18h

U partnerstvu sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i Departmanom za scenski dizajn 23. novembra organizujemo celodnevni međunarodni skup na neke od najzanimljivijih i najaktuelnijih tema u svetu izvođačkih umetnosti za mlade: upotreba svetla i zvuka, ekološka transformacija u pozorišnoj produkciji, digitalne forme, imerzivno pozorište, scenski dizajn za bebe i decu sa teškoćama u razvoju, low budget scenski dizajn za mlade i još mnogo toga.

Na konferenciji ćemo sa kolegama iz celog sveta diskutovati koje mogućnosti postoje, kakva su interesovanja današnje mlade publike i kakve pristupi im odgovaraju kako bi mladi bili u većoj meri publika na kulturnim i umetničkim programima, a programi bili što savremeniji.

Rezidencijalni program za mlade profesionalce u pozorištu za decu i mlade „NEXT Generation“ – Ekološki centar Radulovački, Sremski Karlovci, 14 – 20. novembar

U saradnji sa platformom Od malih nogu i uz podršku Fondacije „Kulturanova“ posle pet godina održava se u našoj zemlji ponovo sedmodnevna rezidencija za odabrane mlade umetnike i autore.

Na rezidenciji u Sremskim Karlovcima dobilo je priliku da učestvuje 15 mladih kolega iz najrazličitijih delova sveta koji će biti u prilici da predstave svoje projekte i ideje i upoznaju se sa donosiocima odluka i iskusnijim kolegama.

Mladi profesionalci imaju odlične ideje i inicijative, ali je potrebno pružiti im prostor i priliku da se iskažu.

Izvor: ASITEŽ

Related posts