14. Forum za istraživanje pozorišne umetnosti

U okviru 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 17. do 22. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, biće organizovano i 14. izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, čiji je rukovodilac dr Marijana Prpa Fink.

Ovogodišnje izdanje Foruma, koje će biti održano na Otvorenom univerzitetu Subotica od 18. do 21. septembra, usmereno je ka istraživanjima na temu “Vreme i odgovornost u pozorištu za mlade”. Pristigli predlozi budućih radova ogledaju se u četiri podteme koje će biti obrađene tokom četiri radna dana: Pogled na pozorište za decu i mlade u 21. veku – iz prošlosti; Pozorišni jezik za decu i mlade; Pozorište i obrazovanje; Pozorište za decu i mlade i odgovornost.

Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade je prilika da se istraživači iz različitih zemalja okupe u vreme festivalskih dana i izlože svoja istraživanja i projekte. Takođe, uz predstave koje su igrane tokom Festivala, Subotica postaje značajno mesto gde se susreću istraživači i teatrolozi sa stvaraocima pozorišnih predstava za decu i mlade iz celog sveta. Cilj ovog okupljanja je da pozorište za decu i mlade u budućnosti bude kvalitetnije.

U pratećem programu festivala biće organizovane izložbe, promocije knjiga, filmski program, radionice, predstave van konkurencije i programi na otvorenom.

U ponedeljak 18. septembra u Galeriji Otvorenog univerziteta u 10:50, zakazano je otvaranje izložbe plakata koja obeležava 30 godina Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica – vizuelno putovanje kroz tri decenije umetničke izvrsnosti i posvećenosti kvalitetnom pozorištu za najmlađe. U isto vreme biće otvorena i izložba “Kalamandrija – poziv u strip”, povodom 190 godina rođenja Zmaja Jove Jovanovića, na kojoj će biti predstavljeni stripovi prema Zmajevim stihovima prvobitno objavljeni u dečijem listu “Bijela pčela” u Rijeci, u periodu od 2016. do 2020. godine.

U ponedeljak 18. septembra u 9:30 u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, biće otvorena “Studentska izložba festivalskog plakata – Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu”. U utorak 19. septembra u 11:30 u Dečjem pozorištu Subotica biće otvorena i izložba lutaka iz predstava Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.

Na Otvorenom univerzitetu Subotica (sala 212) biće predstavljeni časopis Niti i Zbornik “Pozorište za decu – umetnički fenomen”  (18. septembar, 17:30), kao i knjige:  “Zavičaj dečje pesme: antologija poezije za decu i mlade autora sa novosadskom adresom” autora Popa D. Đurđeva u izdanju Društva novosadskih književnika (19. septembar, 17:30); “Bajkologija za lutkare” Jovana Carana  u izdanju Biblioteka Lutkarstvo, Knjiga IV, Novi Sad (20. septembar, 17:30); “Lutka od vrtića do školske družine: lutkarski priručnik i zbirka igrokaza” Branke Rudman  u izdanju Školske knjige, Zagreb (21. septembar, 17:30). U Srpskom kulturnom centru Sveti Sava, 21. septembra u 19 časova biće predstavljena monografija “100 godina Duška Radovića” autorke Zorice Hadžić, koju je objavio Mascom.

Filmski program festivala održava se svakog dana od 18. do 22. septembra u 11 časova, u bioskopu Eurocinema u Subotici. Na programu će biti norveški animirani film “Baš super” (18. septembar), francusko igrani film “Nova igračka” (19. septembar), ukrajinski animirani film “Mavka – zaštitnica šume” (20. septembar), belgijski animirani film “Princeza Late i magični vodeni kamen” (21. septembar), i internacionalni animirani film “Ups 2!: Avantura se nastavlja” (22. septembar).

U pratećem programu festivala biće održano i pet radionica. “Pozorište pitanja” je radionica za rani uzrast namenjena profesionalcima koju će 18. septembra voditi Klioni Nunan iz Irske; istog dana počinje i trodnevna radionica “Ježeva kućica u kolevci” sa štičenicima i vaspitačima doma “Kolevka” koju vodi reditelj i dramaturg lutkarskih predstava, dr Branka Radman. Kliona Nunan će 19. septembra voditi još dve radionice – “Voz snova” – prvo pozorišno iskustvo za decu uzrasta od 3 do 6 godina i njihove staratelje i “Vintidž glasovi i zvukovi” – radionicu za bebe od 0 do 3 godine. Radionica “Kućno pozorište” koju će 20. septembra voditi Jovan Caran biće posvećenA minijaturi u pozorišnoj umetnosti, a biće prikazano nekoliko jednostavnih i atraktivnih sistema – od interaktivnog igrokaza sa crtanjem do izrade i primene 3D maketa, kao i minijaturno papirno pozorište (Papiertheater). Za 21. septembar zakazana je radionica radijskog kanala za decu “Radio vrteška” koji se emituje na digitalnoj platformi RTS Planeta, na kojoj deca mogu da poslušaju kratke radio drame i saznaju koja je razlika u gledanju pozorišta i „slušanju pozorišta“.

U okviru programa “Trgovi i ulice” od 19. do 21. septembra na Trgu slobode u Subotici biće organizovani  brojni plesni i drugi izvođački programi. Prva dva dana program počinje od 17 časova, dok će poslednjeg dana nastup početi u 18 časova.

U okviru takmičarskog programa 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 17. do 22. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunije, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Crne Gore, kao i predstave domaćih pozorišta iz Zrenjanina i Subotice.

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Subotica.

Foto: Damir Vujković

Izvor: KomunikArt

Related posts