Program CKZD septembar 2023.

Ponedeljak 11. septembar  – subota 16. septembar
ŠKOLA VANREDNOG STANJA CHTO DELAT KOLEKTIVA U CZKD
Poučni komad: „Leksikon vanrednih stanja“

Fotografija: Face To Face With Monument, Chto Delat

Nakon uspešne saradnje na poučnom komadu „Novi ljudi” 2016. godine, Chto Delat kolektiv u Centru za kulturnu dekontaminaciju izvodi Školu vanrednog stanja. Urgentnost škole je iznuđena ruskom invazijom na Ukrajinu i talasima političkih izbeglica iz Rusije, i porasta sveopše krize koja utiče na sve aspekte naših života.

Škola vanrednog stanja je transdisciplinarna i translokalna škola za umetnike, pisce, istraživače i aktiviste, koju je pokrenuo Chto Delat kolektiv, i koja se bavi temama katastrofe i opstanka, vanrednog stanja i čuda, poslednjeg puta i saradnje svih bliskih. Polaznici i polaznice škole rade zajedno sa mentorima i pozvanim predavačima traže novi umetnički jezik uz pomoć kojega je moguće razumeti situaciju sve apsurdnijeg sveta. Ovog puta učesnici Škole će zajedno sa mentorima razvijati scenario za poučni komad zasnovan na ideji sastavljanja zajedničkog leksikona vanrednih stanja.

Škola će raditi u CZKD sa učesnicima koji se prijave na otvoreni poziv, a 16.09. 2023, finalni događaj biće otvoren za publiku.

Ostalo je još samo nekoliko mesta za zainteresovane sa CZKD liste, tako da se motivaciono pismo može poslati na e-mail: dmvilen@gmail.com čim je moguće pre.

Prijave za (besplatne) ulaznice za izvođenje Poučnog komada: „Leksikon vanrednih stanja“ u subotu 16. septembra u 20 časove preko e-mail adese: info@czkd.org i putem telefona CZKD od 11 do 18 časova radnim danima.

Više o programu: www.czkd.org

Utorak, 19. septembar u 19 časova
LIKOVNI PROGRAM CZKD
Otvaranje izložbe „Svetla prošlost, blistava budućnost“

Pozivnica: Svetla prošlost, blistava budućnost
 

Na izložbi „Svetla prošlost, blistava budućnost“ Marijane Markoske predstavljeni su radovi koji su nastali u periodu od 2007. do 2023. godine. Izloženi radovi otvaraju prostor za kritičko preispitivanje dvostruke uloge kulture sećanja kao tranzicijske paradigme, koja nam sa jedne strane zbog zagledanosti u prošlost zamagljuje sadašnjost, a sa druge ukazuje na emancipatorski potencijal i otvara pogled ka horizontu budućnosti. U svojim radovima, Markoska uspostavlja otvoreni dijalog sa antičkom, modernističkom, masovnom i undergound kulturom, brišući konstruisane odnose „visoke i niske umetnosti”, poigravajući se sa njihovim različitim medijskim pojavnostima.

Izložba je otvorena za posetioce radnim danima i subotom od 12 do 19 časova do 28. septembra.

Kustosi: Aleksandra Sekulić i Dejan Vasić

Više o programu: www.czkd.org


Subota 30. septembar u 12 časova
TAČNO U PODNE
Sećanje na Srbijanku Turajlić
 

Srbijanka Turajlić na programu CZKD-a, autor fotografije Srđan Veljović

Tačno u podne je posebno vreme u Centru za kulturnu dekontaminaciju, od otvaranja 1. januara 1995. godine, ali i iz tradicije subotnjih sesija Beogradskog kruga, ovo su okupljanja vezana za ljude i programe vezane za nastajanje i-ili trajanje naše misije. Tačno u podne je bilo Borkino vreme.  Ovog 30. septembra, sećamo se naše drugarice, saborkinje i članice Upravnog odbora CZKD-a Srbijanke Turajlić.

Izvor: CZKD

Related posts