Film „Lost Country“ Vladimira Perišića u Kraljevu

Projekcija filma „Lost Country“ Vladimira Perišića u Kraljevu – 7 dana bioskopa za kandidaturu za Oskar

Projekcija filma „Lost Country“ autora Vladimira Perišića biće održana u periodu od 7 dana u zemlji porekla u komercijalnom bioskopu sa prodajom ulaznica u skladu sa pravilima nominacije za najbolji film van engleskog govornog područja Američke akademije za film – Oskar.

Ostvaranje će biti prikazano u periodu od 14. do 20. septembra u bioskopu Kvart u Kraljevu.

Premijera filma održana je u okviru takmičarske selekcije Nedelja kritike (Semaine de la critique) ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu na kome je debitant Jovan Ginić dobio nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca. Na nedavno završenom Sarajevo film festivalu Ginić je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca.

„Lost Country“ prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Film donosi priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić, Jasna Duričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.

Vladimir Perišić studirao je modernu književnost na Univerzitetu Pariz VII i režiju u filmskoj školi La Femis. U okviru selekcije Kinofondacija festivala u Kanu je prikazao svoj diplomski film Dremano oko (2003), dok je njegov prvi igrani film Ordinary People (2009) imao premijeru u okviru takmičarske selekcije Nedelje kritike u Kanu. Učestvovao je u kolektivnom filmu Mostovi Sarajeva (2014) sa Žan Lik Godarom, Kristi Pujom, Sergejom Loznicom… I ovaj film je premijerno prikazan u okviru zvanične selekcije Kanskog festivala.

Related posts