115. rodjendan paraćinskog stakla uz koji svi mogu postati deo istorije

Svi ste čuli za paraćinsko staklo. To je staklo nastalo još pre jednog veka u malom gradu na reci Crnici – Paraćinu. Srpsku fabriku stakla 1907. počeli su da podižu trgovci Milivoje Popović, Sava Savić i Ilija Antonović, a ona je završena u julu sledeće godine. Na 24. juli 1908. godine proizvedena je prva serija ovog stakla, a ove godine ono proslavlja 115. rođendan. 

Po prvi put ovaj jubilej biće obeležen lansiranjem platforme Kreativno staklo Srbije www.creativeglassserbia.com i pokretanjem kampanje Tvoja nostalgija od stakla. 

Građani će uz pomoć društvenih mreža – instagrama, fejsbuku i linkedina ili slanjem na mail office@creativeglassserbia.com ili na fejsbuk profilu Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije ili Zavičajnog muzeja Paraćin, moći da podele fotografije najomiljenijeg stakla, razglednice, lične impresije ili bilo koju drugu uspomenu na paraćinsko staklo i tako postanu deo digitalnog muzeja sećanja koji će biti sačuvan na ovoj platformi za buduće generacije. 

Dovoljno je da pročitaju obaveštenje i prate uputstva na društvenim mrežama koje su ove dve organizacije postavile, kako bi svima olakšale da podele sadržaj koji žele. 

Paraćinsko staklo u digitalnom ruhu

Platformu Kreativno staklo Srbije www.creativeglassserbia.com sadrži više od 180 obrađenih predmeta od stakla, 3D modelovane rekonstrukcije stakla koje nije sačuvano, individualna i kolektivna sećanja na ovo staklo, arhivski materijal, dokumentovane tehnike staklarstva i video materijale, stare kataloge i predstavlja najveći digitalni izvor za proučavanje paraćinskog stakla. Ove godine biće dopunjena sa još 230 novih predmeta i digitalnih materijala. Cilj ove inicijative je da oda počast svim generacijama koje su stvarale paraćinsko staklo i upozna širu javnost o značaju ovog kulturnog nasleđa, ali i da kroz saradnju sa dizajnerima i starim majstorima pokrene procese revitalizacije ručno duvanog paraćinskog stakla. 

Paraćinsko stako protiv stresa 

Na njoj možete besplatno preuzeti i bojanku sastavljenu od tehničkih crteža paraćinskog stakla. Kažu da bojenje opušta naše centre u mozgu i preporučuje se kao svakodnevna aktivnost koja može poboljšati zdravlje i slobodno vreme. Paraćinsko staklo u vidu bojanke namenjeno je da provedete vreme bez stresa, razvijete maštu i otputujete u sopstveni svet staklarstva. 

Svi ljubitelji paraćinskog stakla na ovoj platformi naći će mnoge zanimljive priče o paraćinskom staklu, i razvoju starklarstva kod nas. Evo izdvojili smo neke najzanimljivije. 

Najstarija čaša za široku potrošnju 

Na primer da li ste znali da je najstarija paraćinska čaša za široku potrošnju nastala od apotekarske. Kako bi odolela uvoznoj konkurenciji, uprava Srpske fabrike stakla je stalno smišljala nove načine da iste modele kroz doradu ponudi širem krugu kupaca. Tako je nastala ecovana čaša za konjak, najstarije paraćinsko staklo namenjeno širokoj potrošnji. Kada se pojavila prvenstveno je služila apotekarima, i takve apotekarske čaše imale su različite žigove koji su označavali vrste tečnosti koje su u njima čuvane, kao i zapreminu. Kasnije je ona doradjena ecovanim linijama, čak i grbom Kraljevine, kako bi dobila veću vrednost. 

Paraćinska šoljica za kafu proizvedena za 1 minut 

Jedan od najinteresantnijih proizvoda u duhu vremena samoupravljanja je pseudoporcelan. Ovaj materijal nastao je u saradnji sa Institutom za staklo, 1949. Godine, a prva serija paraćinskih šoljica proizvedena je 1952. godine. Otporne i visoko produktivne, šoljice od pseudo porcelana postale su hit tog vremena, jer su su se proizvodile brzo – šoljica za belu kafu za 1.4 minuta, a mala za crnu kafu za 1 minut.

inski šlif osvaja evropsko tržište 

Od 60-ih godina u Paraćinu se proizvodio i kristal u dve boje tzv. Iberfan kristal. Staklari način izrade ovog kristala čuvaju kao svoju tajnu, te je tako paraćinska fabrika bila je jedna od retkih koji ga je proizvodila u Evropi i to u 6 boja. 

Srca mnogih ljudi u svetu ipak su osvojili graveri umetnici iz paraćinske fabrike. Oni su kroz 100 godišnju praksu šlifovanja razvli paraćinski šlif koji je došao do izražaja baš u graviranju ovog dvoslojnog kristala. To je specifična vrsta skulptorskog dubokog ureza u staklu, kroz koji se prelama svetlost na različite načine. 

U Iberfang kristalijeri možete videti primerke ovog kristala koji predstavljaju eksponate paraćinske fabrike koji do sada nikada nisu bili prikazivani javnosti, a zahvaljujući platformi  Kreativno staklo Srbije imaćete priliku da ih vidite u digitalnom izdanju.

Izvor: Kreativno staklo Srbije

Related posts