Uskoro počinje Friends of the Danube festival na Silosima

Uz muzički program prijatelji Dunava proslaviće u Silosima prvog dana jula Međunarodni dan Dunava i upoznati se, kroz interaktivne radionice, sa radom organizacija koje se bave očuvanjem životne sredine.

Festival organizuje modni brend sa svrhom, Friends of the Danube, u sklopu projekta Danube confluence, uz podršku Baden Wurttenberg fondacije i Doma kulture Silosi Beograd.

U susret predstojećem festivalu, 29. juna planirano je čišćenje priobalja Velikog ratnog ostrva i vožnja kajacima.

Na festivalu u subotu 1. jula, u muzičkom delu programa, uz Idu Prester & Lolobrigida kao headliner festivala nastupiće i Naked – rural Balkan funk jazz bend.

Publika festivala moći će da uživa u muzici Naked benda sa elementima balkanskih tradicija, uz primesu mediteranskih, afričkih i istočnoevropskih ritmova i sinergiji džeza, fanka, roka, fri muzike i puno improvizacije. To je prepoznatljiv Naked-zvuk koji u sebi nosi i bunt, i melanholiju, i radost… Stil benda je složen, neusiljen, sliven. Svojevrsna “srećna tuga” je “opšte stanje” muzičke poetike grupe.

Ovaj jedinstveni festival kojim se obeležava Međunarodni dan Dunava, podržali su Zaječarsko pivo i Turistička organizacija Srbije koja će posetiocima prirediti i svojevrsnu izložbu fotografija Dunava.

Festival posvećen Dunavu traje od 16 do 21 h, a ulaz je – slobodan.


Friends of the Danube –  Dunav kao modna inspiracija

Supernatural festival je pokrenut još 2007. godine i postao je obrazovno-zabavna platforma. Želja da se uradi nešto konkretnije dovela je do ostvarenja brojnih projekta – od preobražavanja 12 hektara deponije šuta na Adi Huji u park, do serije kampova za mlade na Dunavu. Supernatural je pokrenuo i modni brend sa svrhom, posvećen Dunavu – Friends of the Danube, kao i predstojeći festival.

Kupovinom torbi, majica i drugih modnih odevnih predmeta sa motivima Dunava preko sajta www.friendsofthedanube.com pomažete održavanje brojnih edukativnih kampova, ekoloških radionica i inicijativa posvećenih očuvanju biodiverziteta Dunava i postajete aktivni član “Friends of the Danube” zajednice Srbije.

Ida Prester & Lollobrigida

Ida Prester jedinstvena je pojava u muzičkom svetu, ali i puno šire od toga. Njena specifična estetika, britki tekstovi i čudesne plesne melodije dovele su je do statusa balkanske indie pop ikone. Svojom beskrajnom pozitivnom energijom zarazila nas je kada se pojavila Lollobrigida i prodrmala muzičku scenu regiona. Suludi kostimi, originalni tekstovi i punk stav osvojili su festivalske pozornice i radijske stanice. Od tada, generacije odrastaju uz dobro znane Casio i Šljokice i BivŠu curu, a bodre se uz Ja se resetiram i Sutra je dan.

Na Idinim koncertima publika peva u glas stare Lollobrigida hitove, kao i nove pesme s njenog solo albuma: Kvar, Dodir, Minuta, Sad – sve odreda plesni hitovi, pokazuju uspešnu transformaciju iz mlade pankerice u hvaljenog electro-pop umetnika. Ida Prester i Lollobrigida su dobitnici prestižne MTV awards 2009, a poslednjih 17 godina bend žari i pali po feštama, klubovima i festivalima celog regiona.


Naked band

Sastav Naked je osnovan u Beogradu, 2006. godine. Odmah je privukao pažnju lokalne publike i izdvojio se na muzičkoj sceni Srbije zahvaljujući slojevitom i energičnom muzičkom izrazu, prijemčivim, istovremeno intrigantnim autorskim kompozicijama, te kompaktnom, uigranom svirkom. Zašto se zovu Naked? Zato što vole iskrenost, otvorenost, istinu, čistotu, ogoljenost, demistifikaciju…

Albume grupe krase i divne saradnje sa umetnicima poput multiinstrumentaliste Amira Gvircmana i pevačice Tal Tulu Ben Ari iz Izraela.

Bend je do sada nastupao na četiri kontinenta. Naked su: Branislav Radojković (bas-gitara), Goran Milošević (bubnjevi, udaraljke), Đorđe Mijušković (violina), Ivan Teofilović (tenor-saksofon).

Vidimo se 1. jula kod Silosa!

Izvor: Friends of Danube

Related posts