Ves Andersenova igra estetike i njen uticaj na TikTok

U poslednjih nekoliko meseci kreiran je novi short format trend na TikToku koji je zasnovan na estetici i stilu Vesa Andersona. Njegov jedinstveni stil vizualne prezentacije kombinuje nekoliko ključnih karakteristika koje su mu postale zaštitno obeležje, a njegova estetika je s razlogom osvojila čak i one koji nisu ljubitelji filma.

Specifičnosti i karakteristike stila

Jedna od glavnih karakteristika Andersonove estetike je upotreba simetrije i preciznosti u kadrovima. Svaki kadar je pažljivo osmišljen i postavljen kako bi postigao ravnotežu i harmoniju. Ova simetrija može biti prisutna u postavljanju scena, kostimima likova ili u dizajnu interijera. Simetrija daje filmovima sklad i privlačnost koja je vizualno impresivna. Anderson je poznat i po svojoj upotrebi živopisnih boja i bogate palete koja čini njegove filmove vizualno privlačnima. 

Svaka scena je pažljivo osmišljena kako bi postigla određenu atmosferu i raspoloženje. Boje se koriste kako bi naglasile određene emocije ili teme u priči. Često su primetne kontrastne boje kako bi postigao dramatičan vizualni efekt. Njegova paleta boja veoma je povezana sa retro estetikom, s naglaskom na pastelnim tonovima i zemljanim nijansama koje dodaju notu nostalgije.

Detalji su također vrlo bitni te su svaka scena i kadar prepuni sitnih detalja koji dodaju dubinu i slojevitost. Ti detalji mogu biti u dizajnu setova, rekvizita, kostima ili čak u ponašanju likova. Minuciozna izrada tih detalja daje osećaj autentičnosti i stvara dojam da je svaki element unutar kadra pažljivo odabran i postavljen. Ovi detalji često se koriste kako bi se istaknula osobnost i karakter likova, pružajući publici dodatne informacije o njihovim unutrašnjim svetovima, ali i čineći ih razumljivijim i relevantnijim za gledaoce.

Oda prošlim vremenima

Andersenovi filmovi često su smešteni u specifične ere, bilo da se radi o 60-ima, 70-ima ili nekom drugom periodu. Kroz scenografiju, kostime i glazbu, stvara se autentičan dojam tog vremenskog razdoblja. Ovaj izbor stvara sentimentalnu vezu s publikom i oživljava duh prošlih vremena. 

Estetika ima velik uticaj u filmskoj industriji, ali takođe se odražava i u drugim područjima kao što su moda, umetnost i dizajn. Njegova jedinstvena vizualna prezentacija privlači mnoge i inspiriše druge stvaraoce.

Najbolji primer za ovo je Hotel Grand Budapest koji kao da je mesto u kome je vreme stalo. Grandiozni ukrasi, simetrični krovni prozori i ulazi i detalji kao i uniforme i karakteri glumaca oslikavaju priču o vremenu koje kao da je kreirano samo za ovaj film.

Kako je kreiran trend na tiktoku?

Ovaj trend započet je video Eve Vilijams u kojem prikazuje svoju vožnju vozom od Konetikata do Njujorka. Kratki video, trajanja 24 sekunde, otkriva razne motive koji odmah privlače pažnju svih koji su upućeni u Andersonov stil. Tu se nalazi čarobna muzika Aleksandra Desplata (tačnije, pesma „Obituary“ koja je preuzeta iz Andersonovog filma „The French Dispatch“ iz 2021. godine), simetrično komponovane scene i glumci koji izražavaju emocije kroz svoje bezizražajno lice, da navedemo samo neke primere. 

Video Eve Vilijams je započeo TikTok trend koji je ponovo probudio interesovanje za Andersonovu umetnost na internetu, dok amateri „andersoniziraju“ svoje porodične trenutke, putovanja i mnogo više.

Romantizacija života kroz kameru

Ovaj trend zapravo je samo deo novog talasa umetnosti koji ima želju da učini svakodnevni život romantičnijim. Kreatori ovog puta mogu biti svi koji žele da u svakom danu pronađu umetnost i inspiraciju, kao i da probude svoje i ispričaju svakodnevne situacije i emocije kroz umetnost. Uostalom Nekada, u žurbi i rutini, zaboravljamo tu važnu dimenziju života. Ali, ako se prepustimo njenoj čaroliji, romantizacija života nas uči da cenimo trenutke koji prolaze, i da se radujemo svakom trenutku kao da je jedinstveni kadar filma. Uostalom – “Life is either a daring adventure or nothing at all.”

Autorka: Milana Relić

Related posts