„Bajka bespovratnog vremena“ Pavla Terzića u Barutani

Dokumentarni film Pavla Terzića “Bajka bespovratnog vremena” premijerno će biti prikazan 15. juna u klubu Barutana. Nakon projekcije će biti organizovana velika žurka na kojoj će nastupiti akteri filma, začetnici rejv kulture u Srbiji. Tokom žurke biće prikazani nemontirani materijali sa žurki iz 90-ih godina koji se ne mogu videti u filmu, a unutar pećine Barutane će biti postavljena izložba fotografija domaćih autora, takođe aktera filma. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs je film uvrstio u zvanični program, gde je u maju mesecu imao svoju festivalsku premijeru.

Publiku očekuje izvanredno ostvarenje mladog reditelja Pavla Terzića, koji je uspeo da napravi verodostojan film o vremenu u kome nije živeo. Film je veoma emotivan, nostalgičan, duhovit i na pravi način povezuje važne istorijske događaje i promene koje su neminovno uticale na pravac i razvoj klupske kulture. U filmu je učestvovalo 118 sagovornika, koji su na svojim leđima izneli teret nastanka klupske kulture koja živi i danas, a publika će moći da vidi i segmente arhivskih intervjua stranih muzičara. Ispred produkcijske kuće “TAG Media” film su, zajedno sa Terzićem, producirali Veljko Radosavljević i Radomir Lale Marković, a ko-producent je legendarni Dušan Kaličanin i njegova produkcija Technokratia.

Od Detroita, preko Čikaga, pa sve do Mančestera, Berlina ili Beograda, svejedno, bez obzira
da li pripada klupskoj, underground sceni ili velikim rejvovima, elektronski zvuk postaje
neka vrsta nove muzičke religije čija fenomenologija uveliko nadrasta elementarni muzički
nivo. Ovakva teza pogotovo dobija na značenju ukoliko se koristi kao polazište za bavljenje
načinom na koji se ovdašnja klupska scena stvarala i razvijala s obzirom na krajnje specifične
političke, sociološke i kulturološke okolnosti koje obeležavaju našu zemlju i period
devedesetih godina prošlog veka. S tim u vezi, akteri koji su direktni svedoci tog vremena, pioniri jedne nove supkulture, nevezano od njihovih uloga, pozicija ili profesija, ispričali su nam svoju bajku, bajku o bespovratnom vremenu.” ukratko je film opisao reditelj Pavle Terzić.

Počevši od kraja 60-ih godina prošlog veka i čuvene diskoteke „Šećer“, preko uzbudljivih 70-ih i diskoteke „Cepelin“, kroz razgovor sa svedocima tog vremena i bogatog arhivskog materijala, u filmu se dolazi do 80-ih i klubova kao što su „Akademija“ i „Zvezda“. Osvrnuvši se na začetak noćnog života u Beogradu polako se ulazi u devedeste godine i prati nastanak klabinga u Beogradu. Pored Beogradskih klubova poput “Soul Fooda”, “Industrije”, “Omena”, “Barutane” i “Sare”, u filmu se mogu čuti i priče o klubovima u Novom Sadu i Nišu, kao i velikim rejvovima, koji su se dešavali u celoj zemlji. U vremenu kada je Srbija bila pod sankcijama i dok su gradovi bili bombardovani, a narod dane provodio na ulicama i u skloništima, neki ljudi su svoju sreću pronašli u tek začetoj “rave” supkulturi. Sagovornici otkrivaju i kako je nastao festival Exit, kao i Urban experience gogađaji, koji su počeli da se dešavaju početkom 2000-ih godina.

U filmu ima puno upečatljivih izjava, a o snazi i uticaju muzike na društvo, možda najbolje govori izjava Miška Bilbije, muzičkog urednika Radija B92 u periodu 1989-1992. godine, koji je rekao: „9.marta odnosno 10. marta kada je policija došla da zatvori Radio B92, nisu hteli skroz da iseku kabl, nego su rekli ne može nikakav informativni program, nikakva priča, može samo muzika. Nisu bili svesni šta se krije u toj muzici i šta sve tu može da se pušta“.

Savremenici tog bespovratnog vremena će se verovatno prepoznati na snimcima iz klubova 80-ih i 90-ih godina, a oni mlađi će možda videti svoje roditelje. Svakako će svi uživati u Bajci koja će biti prikazana 15. juna i žurci koja će u Barutanu vratiti duhove ovih ne baš lakih, ali izuzetno važnih vremena. Ulaznice za projekciju filma i žurku po ceni od 1.000 dinara mogu se kupiti online preko cooltix.rs.

Izvor: ORBIS

Related posts