Subota u Istorijskom muzeju Srbije

„SUBOTA U ISTORIJSKOM MUZEJU”

PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBE „ČEKAJUĆI STALNU POSTAVKU”

Istorijski muzej Srbije ima zadovoljstvo da Vas obavesti da će od subote 3. juna započeti realizacija programa pod nazivom „Subota u Istorijskom muzeju”, koji predstavlja raznovrsne prateće programe u okviru izložbe „Čekajući stalnu postavku” namenjene svim uzrastima.

Prateći programi će se održavati svake subote od 13 časova i obuhvatiće stručna vođenja kroz aktuelnu izložbu, stručna vođenja na posebne teme i kreativne radionice za decu.

Subota 3. jun u 13 časova – Kreativna radionica „Vladarske krune” namenjena deci uzrasta od 6 do 12 godina. Radionicu vode kustoskinje Olgica Lukanović i Marija Lakić.

Zbog ograničenog broja mesta, dolazak je neophodno najaviti na mejl: radionice.ims@gmail.com

Subota 10. jun u 13 časova – Stručno vođenje kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku” kustosa Milorada Sretenovića.

Subota 17. jun u 13 časova – Tematsko vođenje „Šezdeset godina Istorijskog muzeja Srbije” kustosa Nikole Milikića.

Subota 24. jun u 13 časova – Stručno vođenje kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku” kustosa Nebojše Damnjanovića.

U godini obeležavanja 60 godina od osnivanja, Istorijski muzej Srbije izložbom „Čekajući stalnu postavku” pred posetioce iznosi najvrednije predmete iz svojih zbirki koji su iz zaostavštine dve novovekovne srpske dinastije – Karađorđević i Obrenović.

Izložba je koncipirana tako da daje uvid u pojedine celine buduće stalne postavke – u centralnoj i bočnim salama prezentovani su predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim naslednicima iz dinastija Karađorđević i Obrenović, a u ostatku prostora predstavljeni su period prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, pad srpske srednjovekovne države pod osmansku vlast, kao i period srpske Despotovine.

Među brojnim originalnim eksponatima istorijskim značajem se pre svih izdvajaju insignije kralja Petra I Karađorđevića – šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt od venecijanskog pliša i svile oivičen hermelinom i jedina sačuvana srpska kruna, izlivena od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa, po nacrtu profesora Mihaila Valtrovića, u čuvenoj radionici braće Faliz u Parizu.

Postavku upotpunjuju originalna platna Arsenija Petrovića, Đorđa Teodorovića, Stevana Todorovića, Uroša Kneževića, Paje Jovanovića, Uroša Predića i drugih izvrsnih umetnika.

Na izložbi su premijerno predstavljene i idealne rekonstrukcije kruna i odeždi srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki, izrađenih u cilju osvežavanja kolektivnog sećanja na ovaj period srpske istorije. Tako posetioci imaju priliku da vide rekonstrukcije kruna cara Dušana, kralja Milutina, despota Stefana Lazarevića, carice Jelene i kraljice Jelene Anđel, u narodu poznate kao Anžujske, kao i rekonstrukcije odeždi Mihaila I Vojisavljevića, odnosno Milutina i Dragutina iz perioda detinjstva.

Krune su ručno rađene starim tehnikama na osnovu sačuvanih pisanih izvora i fresaka iz manastira Lesnovo, Manasija, Studenica i Sopoćani, a u konsultacijama sa brojnim relevantnim stručnjacima.

Izuzetna važnost izloženih originalnih i rekonstruisanih predmeta ogleda se ne samo u tome što pružaju dragocene podatke o njihovim vlasnicima već i zbog činjenice da je sačuvan samo mali deo zaostavštine srpskih vladarskih dinastija.

Izložba će u narednom periodu biti obogaćivana novim originalnim predmetima, poput nedavno otkupljenog pečata velikog župana Stefana Nemanje, i novim rekonstrukcijama kruna, kao što su krune kralja Mihaila I Vojisavljevića, kraljice Simonide, kralja Tvrtka I Kotromanića i despota Đurađa Brankovića, koje su u procesu izrade.

Autori koncepcije izložbe su dr Dušica Bojić, Slađana Bojković i Tijana Jovanović Češka, dizajn postavke je osmislila kustoskinja Izabela Martinov Tomović, dok su u pripremi i realizaciji izložbe učestvovali kustosi Muzeja.

Izvor: IMS

Related posts