Otvorena izložba „Zov divljeg oraha“ u DOB-u

Od 16. do 28. maja 2023. // Galerija Doma omladine Beograda

U fokusu tekućeg multimedijalnog umetničko-istraživačkog projekta Divlji orah Ivane Papić jeste njeno žensko nasleđe vezano za Dalmatinsku zagoru odnosno selo Prgomet.

Uspostavljajući paralelu između života žene u tom jedinstvenom ambijentu sa vlastitim životom u Berlinu danas, umetnica razvija jedinstven narativ čiji glavni protagonista jeste invazivna biljna vrsta kao simbol otežanih životnih okolnosti iz prošlosti, nedefinisani konstrukt njenih sećanja iz detinjstva ili reprezentacija otpora patrijarhalnom poredku.

U Galeriji Doma omladine Beograda biće predstavljena nova iteracija projekta u vidu ambijentalne zvučne instalacije. Vođena ritmičkim šapatom glasova u prostoru, publika uranja u metafizičku sliku i transgeneracijsku žensku memoriju, dok tanka linija između stvarnosti i sna ostaje nedefinisana.

Ivana Papić je multimedijalna umetnica rođena 1987. godine u Splitu. Magistrirala je konzervaciju i restauraciju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, a takođe je diplomirala na specijalističkom magistarskom studiju na Institutu Umetnost u kontekstu na Umetničkoj akademiji univerziteta u Berlinu. 

Koristeći fotografiju, crteže, biografske intervjue, zvuk i objekte, umetnica gradi slojevite radove dizajnirane da publiku podstaknu na interakciju. Kroz svoju umetničko-istraživačku praksu ona propituje savremeno značenje pojmova migracije, identiteta i pripadnosti. Ivana Papić je do sada imala dve samostalne izložbe u Splitu i Zagrebu, a učestvovala je i na nekoliko grupnih izložbi u Berlinu.

Projekt “Divlji orah” je razvijan na Institutu Umetnost u kontekstu na Umetničkoj akademiji univerziteta u Berlinu. Ko-produciran je od strane Kino kluba Split, dok je istraživanje sprovedeno u saradnji sa Etnografskim muzejom Split i Etno-eko selom Škopljanci.

 Više informacija: https://domomladine.org/izlozbe/izlozba-zov-divljeg-oraha-ivane-papic/

***************************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

www.domomladine.org

Izvor: DOB

Related posts