Detour stiže u BitefArtCafe

Najpopularniji elektro-akustični pop bend u regionu, Detour, najavljuje svoj dolazak u Beograd sa dva nezaboravna koncerta koji će se održati 25. i 26. maja u klubu BitefArtCafe

Detour je nastao kao nastavak benda Yammat, a od 2006. godine nastupaju pod sadašnjim imenom. Njihov treći album „A što ak’ ja…“ postao je prelomni u karijeri grupe, osiguravši im titulu „Perjanice novovalnog popa“ i nagradu Porin za najbolji pop album u 2014. godini. Njihova autorska virtuoznost i kreativnost ne prestaje ni danas, a njihovi singlovi poput „Šarena“, „Slavlje“, „Hawaii“ i „Klaun“ to i potvrđuju. Sada nam ovaj popularni bend donosi priliku da uživamo u njihovim hitovima uživo, na jednom od najiščekivanijih koncerata u Beogradu ove godine.

Njihova moć leži, ne samo u njihovim najnovijim hitovima, već i u pesmama starijeg datuma, poput nezaboravnih numera kao što su „Ljeto počinje“, „Mjesec“, „Gledano sa strane“ i „Prijatelj“, koje su se našle na njihova prva dva studijska albuma. Ovaj legendarni bend nas vodi na nezaboravan muzički put kroz vreme, donoseći nam ono najbolje iz svake faze svoje karijere.


Početkom 2016. godine, Nenad Borgudan ostvario je jedan od svojih najvećih autorskih uspeha sa pesmom „Zaljubila sam se“. Ova numera je osvojila top liste i postala je najemitovanija pesma na radijskim stanicama te godine, čime je Nenad dobio zasluženo priznanje za svoj rad.

Detour je danas prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog, savremenog, elektro – akustičnog pop zvuka. Bend je ostvario uspehe i sa novijim albumima, poput „Tourdetour“, koji je nagrađen na Rock&Off i Porin nagradama.

U 2023. godini izlazi novo izdanje sastava kojim najavljuju dugoočekivani, veliki, zagrebački koncert kojeg će pratiti i regionalna turneja, pa tako i koncerti u Beogradu.

Ovaj legendarni bend nas vodi na nezaboravan muzički put kroz vreme, donoseći nam ono najbolje iz svake faze svoje karijere na dva jedinstvena koncerta u Beogradu, koje ne smete propustiti!

Povodom koncerata u Beogradu i Novom Sadu razgovarali smo sa liderom benda Nenadom Borgudanom:

1.Sviraćete dve večeri u klubu Bitefartcafe u Beogradu i jedno veče u SKCNS Fabrika u Novom Sadu. Da li pripremate različite programe i šta biste poručili publici?

Ne pripremamo različite programe, obe večeri u Beogradu, 25. i 26. maja, biće  iste kao i ona u Novom Sadu, 27. maja. 

“Draga publiko, pozivam vas na našu muzičku priredbu u sklopu turneje „Master Blaster“. Na koncertima ćete čuti po koju novu pesmu , kao i pregršt starih pesama koje volite i zato dođite na Detourov Music Relaxing Treatment, biće nam drago, a verujem i vama.”

2. Pre manje od mesec dana lansirali ste novi album “Master Blaster”. Navodite da je album nastajao u vreme pandemije, zemljotresa, rata u Ukrajini i da je obeležen tim apokaliptičnim periodom. Kako mislite da muzika i umetnost uopšte mogu da nam pomognu da se nosimo sa izazovima i teškim periodima, kao što su pandemija, ratovi i prirodne katastrofe? 

Znamo da muzika i umetnost mogu biti velika uteha u teškim vremenima, ali  ono što je slučaj sa ovim albumom je to, da je pre svega, meni pomogao da prođem kroz to razdoblje. Pisanje mi je bila, i uvek je, potrebna psihoterapija i  artikulacija misli, utisaka o stvarnosti koju smo živeli ili još uvek živimo.

3. Posle 17 godina rada, ove godine nastupali ste na Dori sa naslovnom numerom albuma “Master Blaster”. Kakve utiske nosite sa tog takmičenja? 

 To je bilo lepo i korisno iskustvo. Uživali smo nedelju dana u sunčanoj Opatiji na probama. Sve je bilo organizirano na vrlo visokom nivou, a na kraju smo završili kao treći i to je svemu dalo još veči smisao, povečalo našu vidljivost, što nam je i bilo cilj.

4. Šta je ono što podstiče tvoju kreativnost? 

U osnovi se radi o urođenoj potrebi za stvaranjem, kojoj se onda i posvećujem. Za nju je, naravno potrebna opuštenost i mir, a tada svaki impuls kojem sam izložen može da podstakne pesmu. Ta inspiracija može biti inspirisana „velikim“ temama i mislima, a može biti „mala“ životna crtica ili impresija. Ono što smatram bitnim je svakodnevni rad kako bih bio spreman, a i što bolji, spretniji, u njenoj artikulaciji kada se pojavi.

5. Kako autor, u moru sopstvenih kreacija, prepozna/oseti pesmu koja njemu pripada? 

Radi se o autorskom odabiru, intuiciji…Sa nekim pesmama je lakše, sa nekima teže jer sam sebe iznenadiš, pa nisi siguran koliko si to zapravo ti, tj. koliko je primereno, ili koliko je to dobro jer je teško uporediti sa bilo čime. Sa godinama sve više rušim te barijere i prihvatam inspiraciju u svim njenim stilskim manifestacijama.Ulaznice na koncert su u prodaji na svim biletarnicama TICKETS-a, kao i online na sajtu tickets.rs.

Izvor: BitefArtCafe

Related posts