Anohni singlom „It Must Change“ najavljuje novi album

Slavna trans pevačica Anohni singlom „It Must Change“ najavljuje novi album

„My Back Was A Bridge For You To Cross“, novi album ANOHNI and the Johnsons, izlazi 07. jula pod okriljem Rough Trade & Secretly Canadian

Izašao singl i spot
‘It Must Change’ ANOHNI and The Johnsons
Britanska pevačica i kantautorka, stacionirana u Njujorku, ANOHNI, najavljuje album „My Back Was A Bridge For You To Cross“, koji izlazi 7. jula za Rough Trade Records i Secretly Canadian, prvim singlom i spotom sa istog – ‘It Must Change’.

Anthony Hegarty, sada Anohni Hegarty, prva je trans pevačica koja je 2015. godine za pesmu „Manta Ray“, radjenoj u saradnji sa J. Ralph za angažovani dokumentarni film Racing Extinction, bila nominovana za Oskara za najbolju orginalnu numeru (Academy Award for Best Original Song). Očaravajući alto ANOHNI dostigao je svetsku popularnost 2008. godine prvim singlom “Blind” za debi album Hercules And The Love Affair koji je napisala sa Andrew Butler-om, njujorškim producentom koji sada živi u Belgiji. Kao Hercules and The Love Affair Andrew je prošle godine objavio je peti album “In Amber” sa dvanaest pesama, od kojih je šest radio u saradnji sa Anohni.

Sa bendom The Johnsons Anohni je aktivna je još od 2000-te godine, prvobitno kao Antony and The Johnsons. Za svoj solo album ”Hopelessnes” objavljenog pre sedam godina, ANOHNI je dobila nagradu Mercury, bila nomnovana za Brit Awards, a Rolling Stone ju je uvrstio na 192 mesto od 200 najlepših vokala svih vremena (200 Greatest Singers of All Time).

Kreativni Proces stvaranja „My Back Was A Bridge For You To Cross“, prvog albuma nakon kritički hvaljenog prvenca „Hopelessness“ iz 2016., ANOHNI opisuje kao mukotrpan, ali takođe nadahnut, radostan i intiman, obnova i preimenovanje njenog odgovora na svet kako ga ona vidi.

“Puno sam razmišljala o pesmi Marvina Geja “What’s Going On” kaže ANOHNI o svom šestom studijskom albumu My Back Was A Bridge For You To Cross. “To je bio značajan kamen temeljac u mojoj glavi”

Album za koju autorka priznaje da je neraskidivo i ličan i politički, takođe je pun iskrene muzike koja dovodi u pitanje sopstveno pravo da bude saslušana, „My Back Was A Bridge For You To Cross“ demonstrira jedinstveni kapacitet muzike da unese harmoniju u kontradiktorne elemente koji se nadmeću.

„Za mene nema nebeskog predaha; stvaranje je spektralni i ženski kontinuum, a naše duše su neotuđivi deo prirode.”

Novi album, kao i prvi, angažovani, singl sa istog ‘It Must Change’, za koju je produkciju radio Jimmy Hogarth (Amy Winehouse, Duffy, Tina Turner) umetnički odgovaraju na pitanje Marvina Geja, “What’s Going On”.

“Neke od ovih pesama danas odgovaraju na globalne i ekološke probleme koji su prvi put bili izneseni u popularnoj muzici pre više od 50 godina.”

Sa “Mercy Mercy Me (The Ecology),” Marvin Gaye je 1971. godine uputio vizionarski poziv za probleme životne sredine, gest koji je još odavno odjeknuo u stvaralaštvu ANOHNI – od „Rapture“ 1992. i „Another World“ 2009. godine, pomenutog “Manta Ray” do “4 Degrees” i “Why Did You Separate Me From The Earth?” sa njenog poslednjeg albuma HOPELESSNESS 2016. godine.

Sa poznatim producentom soul muzike Jimmy-jem Hogarth-om ANOHNI je započela saradnju prošle godine, zahvaljujući Jeannette Lee and Geoff Travis iz Rough Trade Records, nakon što je ANOHNI zatražila preporuku. Jimmy je do tada producirao albume The Johnsons. Anohni je donela svesku punu lirskih ideja i zajedno su skicirali seriju demo snimaka na kojima je Hogarth svirao gitaru, a ona klavir. Hogarth je tada okupio studijski bend – uključujući Lea Abrahamsa, Chris-a Vatalaro-a, Sam-a Dixon-a i aranžera gudača Roba Moose-a – za snimanje celog albuma. Hogarth-ova intuitivna gitara vodi slušaoca kroz deset pesama, dotičući elemente američkog soula, britanskog folka i eksperimentalne muzike. Ima tu nežnosti i instrumentalne brutalnosti; melodija i disonanca.

Album izražava pogled na svet, menjajući oblik kroz široki raspon tema. Kroz lični stav, ANOHNI se bavi gubitkom voljenih osoba, nejednakošću, otuđenjem, prihvaćanjem, okrutnošću, ekocidom, razaranjem izazvanim abrahamskim teologijama, budućim feminizmom i mogućnošću da promenimo svoj način razmišljanja, svoje duhovne ideje, naše društveno strukture i naše odnose s ostatkom prirode.

„Želim da album bude koristan“, kaže ANOHNI „a ja vojnička truba za ljude kojima je potrebna potpora i olakšanje, da pomognem drugima da dostojanstveno i otporno prođu kroz ove razgovore s kojima se sada suočavamo.”

U pesmi ‘It Must Change’, ANOHNI emotivno opisuje sistem u kolapsu sa notom saosećanja za čovečanstvo: „Istina je da sam uvek mislila da si lep na svoj način // Zato je ovo tako tužno“ (The truth is I always thought you were beautiful in your own way // That’s why this is so sad).

Njen glas je senzualan i uglađen, selektivno doseže do ivice onoga što može da sadrži. „Ne možemo da se izvučemo odavde // Niko ne može da se izvuče odavde // Ovo je naš svet“, (We’re not getting out of here // No one’s getting out of here // This is our world), mrmlja ona i kasnije dodaje, „Znate kako su uvek govorili da je svetlost suprotnost tami? // Da je samo vatra u tami, koja stvara život // Dakle, te suprotnosti, one ne postoje // To je samo ideja koju ti je neko izneo.” (You know how they always said that light was the opposite of darkness? // It’s just fire in darkness, creating life // So those opposites, they don’t exist // It’s just an idea that someone told you.).

Video, u kome glumi britanska aktivistkinja za socijalna prava Munroe Bergdorf, režirali su Iain Forsyth i Jane Pollard.

O Munroe Bergdorf ANOHNI kaže: “Munroe Bergdorf učinila je toliko usluga britanskom društvu. Uviek me je impresionirala svojom artikuliranom gracioznošću. Njeno dostojanstvo i etička hrabrost su zvezda vodilja.”

Izvor: Lampshade Media

Related posts