Izložba „Imerzivna stvarnost“ na 16. Beldocs-u

Na XR izložbi Imerzivna stvarnost ovogodišnjeg 16. Beldocs festivala, koja će biti održana tokom trajanja festivala u galeriji Grafički kolektiv (Dragoslava Jovanovića11),  publika će imati priliku da iskusi četiri internacionalna ostvarenja: Čovek koji nije mogao da ode, Iščekivanje kiše, Kristini nije dobro, Otelotvorenje iskustva drugog. Ovi simulirani svetovi omogućavaju nam da stvarnost doživimo iz druge, nekonvencionalne perspektive, uhvatimo se u koštac sa veštačkom inteligencijom i raazmotrimo budućnost kakvu danas stvaramo. 

Čovek koji nije mogao da ode (Čen Singing) vodi nas među zidine nekadašnjeg zatvora Zeleno ostrvo. Politički pritvorenik A-Kuen pripoveda o lišavanju slobode i proganjanjima tokom pedesetih godina na Tajvanu. Okružen zarobljenicima on govori o sopstvenom iskustvu, ali i svom prijatelju A-Činga- u, koji nikada nije napustio zatvor. Ovaj VR film, ispričan u formi nikad dostavljenih pisama porodici, vodi nas kroz iskustvo straha, nade, prijateljske ljubavi i šalje snažan apela za buduće, bolje društvo.  

Iščekivanje kiše (Naima Karim) inspirisan je ličnim iskustvom umetnice koja usled paralize virusom godinu dana nije moga da radi ništa drugo do da gleda u nebo. U takvom stanju  Karim je doživela monsun intenzivnije nego ikada: početni nalet vetra, smrkavanje neba, zaglušujuća vlaga, snažan pljusak i svež miris nakon njega. Ovo trodimenzionalno VR iskustvo sastoji se od naslikanog pejzaža duž granice obalne šume i plaže,  a meteorološki spektakl koji se  odvija  ubrzanim tempom upotpunjen je bogatom zvučnom trakom, kao i specijalno dizajniranim mirisom. Film dočarava svu lepotu i magiju kišne sezone, ali takođe upozorava na klimatske promene koje ih čine sve nepredvidljivijima i ekstremnijima. U zemljama sa niskim tlom, poput Bangladeša, autorkine domovine, one mogu predstavljati veliku opasnost.  

Kristini nije dobro (Sejam Kvajn), interaktivna, animirana VR simulacija, postavlja nas kao korisnike fiktivne socijalne mreže  Ovlet, koja dozvoljava samo pozitivne komentare. U takvom kontekstu, popularna influenserka Kristina najavljuje svoj oproštaj i neočekivano nestaje sa lica zemlje. Platforma ne registruje zabrinute komentare i pitanja o njenom nestanku. Učesnici su pozvani da na kreativne načine održe korak sa veštačkom inteligencijom. Film je zasnovan na  postojećim praksama pomoću kojih aktivisti nastoje da izbegnu cenzuru. 

Otelotvorenje iskustva drugog (Nikol Felsterl, Marte Roel) nudi nam priliku da iskusimo kako ljudi sa kognitivnim poteškoćama doživljavaju svet i osetimo svu magiju neverbalnog  sporazumevanja. Kroz tri različita VR performansa korisnici istražuju kreativan prostor u kom se razgovara emocijama i intuicijom, pomoću ritmičkih poza i gestova. 

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Evropske dokumentarne mreže. Više informacija na www.beldocs.rs

Izvor: Preventer

Related posts