Film „Otac“ – Bolan i emotivan prikaz starosti

Roditelji su važni u našem životu, odnos sa njima je važan, a to možda nećemo shvatiti dok ne bude prekasno. Starenje je neizbežno, vreme leti, smrt dolazi po svoje i vremena je sve manje. Zato budite pažljivi i volite svoje bližnje. Uostalom, većinu nas verovatno čeka starost i samo bog zna kako će ona izgledati. 

Ako je bilo neke dileme da li Anthony Hopkins može do Oskara u filmu „The Father“, odavno je više nema. Hopkins je tako u svojoj 83. godini postao najstariji dobitnik Oskara za glumu. Ovo je njegov drugi Oskar posle 30 godina, od kako je nagrađen za ulogu Hannibala Lectera u filmu „The Silence of the Lambs“ (1991). Film „The Father“ je bio nominovan za šest nagrada Oskara, uključujući najbolji film, a Olivia Colman je takođe dobila nominaciju za najbolju žensku sporednu ulogu. 

Film koji maksimalno uživa u svom statusu jednog od najboljih filmova iz prošle godine stavlja Anthony Hopkinsa u glavnu ulogu filma „The Father“, dok Olivia Colman glumi njegovu ćerku. Rediteljsku palicu drži francuski filmaš Florian Zeller, koji je radio i scenario koji je zasnovao prema svojoj pozorišnoj drami zajedno s Christopherom Hamptonom. Reditelj nas uvodi u priču koja se bavi pitanjem promena koje se događaju u starosti našeg života, kada mozak jednostavno više ne funkcioniše kako bi trebao. Ovo je drama strašnija od mnogih horora.

„The Father“ je film bez ijednog natprirodnog elementa, svi strahovi su prirodni, izvučeni iz ljudskog uma, koji se pojačavaju u starosti. Starije osobe zaslužuju dostojanstvo, društvo bi trebalo da ih više poštuje i ceni. Međutim, lična ponižavanja rastu. Osnovne telesne funkcije postaju komplikovane ili nemoguće. Ljudi vam se obraćaju kao da ste dete. A oni oko vas počinju da pretpostavljaju da se ne možete setiti stvari – vrlo verovatno zato što jednostavno ne možete. U „The Father“, to je svet ogledala u kome se nalazi Anthony, koga glumi i dalje maestralni Anthony Hopkins.

Anthonyja prvi put upoznajemo dok sedi u svom otmenom londonskom stanu i sluša klasičnu muziku s bezobraznim osmehom prelepljenim preko lica. Anthony ima 80 godina, nestašan je i iz inata hoće da živi sam i odbija sve negovatelje koje mu šalje njegova ćerka Anne (Olivia Colman). Anne je potrebna pomoć oko njenog oca jer više ne može da ga posećuje svaki dan, a Anthonyjev pojam stvarnosti pomalo se raspada. Njegova sećanja polako blede i pitanje je koliko Anthony može zadržati svoj identitet i sećanja? Kako se Anne nosi s gubitkom oca koji i dalje stoji živ pred njom? Anthony se polako bori s demencijom, a Anne i njen suprug Paul (Rufus Sewell) odjednom se u njegovim očima pretvaraju u neke druge ljude. Anthony više ne zna šta je stvarno, a šta ne.

Anthony, izvodeći jednu od najlepših predstava u svojoj karijeri, sposobnu da vam slomi srce zbog nedostatka svesti i duboko zbunjenih izraza lica insistira da mu nije potreban neko ko će da brine o svemu i da lepo živi sam u svom stanu. U međuvremenu, njegova strpljiva ćerka Anne pokazuje obilje saosećanja, brige i sabranog ponašanja, iako joj je izuzetno teško zbog svega. Ipak, objasnila mu je da se seli iz Londona u Pariz da živi sa svojim novim partnerom, zapravo, ni mi više nismo sigurni šta je istina, i kako se on gubi tako se gubimo i mi s njim. Siguran nastup Anthonyja Hopkinsa, vredan Oskara (kojeg je i dobio), samo je trešnja na vrhu cele ove priče. Ipak, reditelj Florian Zeller adaptirajući vlastiti komad zajedno s Christopherom Hamptonom takođe nosi velike zasluge filma, praveći nešto potpuno originalno i opsednuto.

Anthony reaguje kao bilo ko s demencijom: obrušava se, odbija da uradi ono što se od njega traži, govori svima da se sklone i prenosi okamenjeni strah jer nije u stanju da održi psihološki osećaj koji se nadvija nad njim. Baš kao i Anthonyjev um, „The Father“ se svuda pojavljuje kao „horor“ film u dubinskom istraživanju kako je živeti s demencijom. Generalno se filmovi na ovu temu fokusiraju na to kako se brinuti o nekome ko pati, i dok „The Father“ sigurno takođe čini nešto od toga s Anne, više se bavi izlaganjem tog isprekidanog stanja uma dok Anthony živi iz trenutka u trenutak, s puno trenutaka izgubljenih između. Ali, takođe između prošlosti i sadašnjosti, postoji i veliki broj slučajeva kada je Anthonyju dozvoljeno da pokaže čari čoveka kakav je nekada bio, bilo da se radi o hirovitom upadanju u ples da bi impresionirao svoju novu medicinsku sestru ili opuštanju slušajući klasičnu muziku. „The Father“ deluje kao zagonetka koju gledalac neprestano sastavlja, što zvuči kao pristup koji bi u manje sposobnim rukama završio u nepoštovanju. Srećom, ovde to nije slučaj.

Niko ne može unapred da reši misteriju starosti. A kad dođe vreme, to je nešto u čemu moramo sami da se krećemo, čak i ako imamo sreće da budemo okruženi ljudima koji pokušavaju da nam pomognu. Ovo nije film koji je lako preporučiti ili možda čak i voleti. „The Father“ postoji ni iz jednog uočljivog razloga, osim da bi na prepoznatljiv način pružio neobjašnjivo surov element ljudskog stanja i to na način koji samo dobra umetnost može. Iako je Zeller okupio vrhunsku glumačku ekipu, ovo je, bez ikakvih dilema, Hopkinsova predstava od početka do kraja, i uzdiže svoj performans kojim će krunisati šest decenija dugu zvezdanu karijeru.

Svim čitaocima Čupave Kelerabe želim srećnu Novu Godinu i predstojeće praznike. Živi i zdravi bili. Nastavljamo tamo gde smo stali u 2022. godini. Živeli!

Autor: Marko Jovanović

Related posts