Društveno razdvajanje

U nevolji stiči znanje i čuvaj imanje“! Mudrost je koja obavezuje. Pre svega da tragamo za skrivenim prostorima ljudskosti iz kojih možemo izlučiti ono malo motivacije koja prevagne vrlini, a zatim, da crne misli odložimo. Obavezuje nas i da nam znanje pomogne u farisejskoj buci. LOŠE STRANE STVARI polaze od vere da je ljudskost neupitna i da joj promišljanje samo doprinosi.

Socijalno, znači društveno, distanca, razdvajanje. Dakle, prevodeći značenje zvanične preporuke dolazimo do zaključka da treba da se dodatno društveno razdvojimo. Dokle više, mislim se u sebi! Ne zato što sam kukavica, nego zato što već pedeset godina govorim, pričam, pišem, podižem ton i niti me ko sluša niti čuje. Ako sve to nastavim u sebi, čuće bar jedan. Istorija ovog sveta izoštravala je svoj neskriveni karakter izborom najefektnijih procedura društvenog razdvajanja. Sve do otkrića demokratije uz koju smo svi bivali sve ravnopravniji i istiji dok smo pristajali na nepremostivu razdvojenost.

Sad je došla korna virus da odmeni izanđale demokratske ideologeme, eufemističke jezičke konstrukcije i bljutave liberalne bajalice i sudbonosno, pod naglašenom životnom opasnošću, jednom zauvek promoviše i utvrdi pretežni princip opstanka: socijalnu distancu (da me razume ceo svet). Naravno, istoriju čini nadovezivanje, može se reći i kontinuitet a ne večito prekidanje radi novog početka, kao što je ona shvaćena u našoj nacionalnoj tradiciji. Trenutno usvajanje nove vrednosti od koje nam zavisi život može se veoma efektno kontrolisati kod navećeg broja pripadnika svetskog društva. Kamere, mobilni telefoni, kompjuteri, cinkaroši, čitava paleta instrumenata na raspolaganju je onima koji brinu o nama više nego o sebi. Međutim, kao relikt dosadašnjeg društvenog razdvajanja nasledili smo i jednu malu anomaliju, čitaj poremećaj, da mi, o kojima brinu oni, nemamo na raspolaganju kamericu za gledanje šta oni rade dok se dogovaraju kako da nas dodatno socijalno distanciraju.

Sudeći po njihovom izgledu i ponašanju, reklo bi se da oni nisu bili baš osobito razdvojeni dok su reskirali živote da dođu do spasonosne formule. Nije svaka bliskost smrtonosna. Samo ona iz samoposluge. Odnosno, ona koja je snimljena socijalnim kamerama. One druge kamere verovatno snimaju samo za službenu upotrebu. Osim toga, svako ima svog Asanža. Da zaključim, ako je korona virus od boga, mi, oni iz samoposluge, očekivali smo da ćemo se odbraniti konačnim zbližavanjem a ne dodatnim razdvajanjem; ako je od ljudi, onih što im drugi idu u samoposluge, šta još treba da se desi da ih konačno neko razbaštini! Pojma nemam.

Autor: Đorđe D. Sibinović

Izvor: Sedma sila

Related posts