Veliki međunarodni uspeh srpske književnice Maje Herman Sekulić

Srpska književnica Maja Herman Sekulić je postigla gotovo nezapamćen uspeh na međunarodnoj pesničkoj sceni, osvojivši čak osam priznanja i počasnih titula u nešto više od mesec dana! Ovo je prvi put u kulturnoj istoriji i kulturnoj diplomatiji novijeg doba da neki kulturni poslenik iz Srbije postigne ovako značajan međunarodni uspeh.

Kao svojevrsni ambasador srpske kulture na najvišem nivou, Maja Herman Sekulić je upravo završila svetsku pesničku turneju koja je bila i više nego plodonosna. Tokom te pesničke turneje Maja Herman Sekulić, autorka 19 knjiga prevedenih na više svetskih jezika, osvojila je sedam nagrada u četiri zemlje: Rumuniji, Indiji, Italiji i Turskoj.

Maja Herman Sekulić je svoju pesničku turneju započela u Rumuniji gde je 23. septembra dobila prvu nagradu za poeziju i za značajn doprinos svetskoj književnosti, kulturi i humanosti koju joj je dodelila Fondacija za umetnost i kulturu „Munir Mezjed“ za vreme festivala Odiseja u Krajovi. Potom se zaputila u Indiju gde je 4. oktobra na 39. svetskom kongresu u Bubanesvaru (Odiša), dobila posebno priznanje. Nakon toga je usledila Svetska pesnička konferencija 13. oktobra u Batindi, u Panđabu, gde su joj dr Ananda, predsednik konferencije, i dr Ćudari, predsednik Globalnog književnog društva, uručili posebne nagrade, odnosno počasna priznanja: Maestro metafore i Maestro kreativnog impulsa za zasluge u svetskoj književnosti, kao i počasnu titulu Ikone svetske poezije što je još jedno priznanje za njenu ulogu ambasadora poezije, kulture i dobre volje u svetu. Treba napomenuti da je 10. novembra 2019. od strane predsednika ovog Društva, dr Bagirat Ćudarija u Nju Delhiju zvanično proglašena za „ambasadora za Srbiju i svet Globalnog književnog društva“.

Svoju uspešnu pesničku turneju je nastavila u Italiji gde je 18. oktobra na velikoj svečanosti u Biblioteci rimskog Senata primila međunarodnu književnu nagradu “Premio mondiale Tuliola Renato Filipeli” koja se prvi put dodeljuje u Italiji za najbolje strane pesnike.

Svoje pesničko putešestvije, Maja Herman Sekulić je završila u Istanbulu, gde je kao počasni gost Udruženja autora Turske, od 2. do 4. novembra učestvovala na Sajmu knjiga i tom prilikom je dobila priznanje za svoj “neprocenjivi doprinos poeziji i kulturi Srbije,Turske i sveta”.
Ovo je svakako kulturni poduhvat vredan pažnje i za svaku pohvalu i divljenje.

Autorka: Ana Stjelja

Related posts