„Šest lica traži pisca“ na petom danu 52. Bitefa

Večeras od 20 časova u Ateleju 212 na sceni „Mira Trailović“ možete pogledati predstavu Olivera Frljića, rađenu po tekstu Luiđia Pirandela „Šest lica traži pisca“, a u produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba. 

Frljićeva adaptacija Pirandelovog dela jasno i glasno napada hrvatsku desnicu, pre svega jer na scenu postavlja stvarne lidere desničarskih svetonazora u dašnjoj Hrvatskoj. Pa tako ne bi trebalo da nas čudi što se među likovima u predstavi pojavljuju Marko Perković Tomson, Željka Markić ili Zlatko Hasanbegović.

Kako radnja predstave otmiče, tako Frljić sve čvršće priču vezuje za Pirandelovo delo sa kojim kombinuje „načela“ desnice koja se baziraju na sticanju porodice kao najsvetijem idealu, a na koju se desničari neretko pozivaju.

Međutim, kako to inače biva sa desničarskim protagonistima, tako i „lica“ ove predstave kroz fabulu pokazuju da za njih porodična načela označavaju nešto potpuno drugo – nešto što je, zapravo, veoma bizarno i što, u najmanju ruku, izvrgava ruglu porodične vrednosti.

Trajanje: 1č 30′ (bez pauze)

Više o predstavi na linku.

Autorka: Milica Milošević

Foto-izvor: Ines Stipetić

Related posts