„Gorki – Alternativa za Nemačku?“ Olivera Frljića u okviru 52. Bitefa večeras u BDP-u

Četvrti dan 52. Bitefa sadrži mnoštvo kulturnih aktivnosti. Od 16 časova ćemo u okviru „Bitef Polifonije“ imati prilike da pogledamo maestralno ostvarenje Milene Minje Bogavac „Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi“ u produkciji Reflektor teatra. (mesto izvedbe: Bitef teatar).

Sledeći događaj na Bitefu je predstavljanje knjige „Kritičar je prisutan: Ka otelotvorenoj kritici“, koju je priredio prof. dr Ivan Medenica. Ovo štivo na sasvim drugačiji način posmatra gledaoca, kritičara i autora jednog dela. (Vreme i mesto promocije: 17 časova i 30 minuta, Festivalski centar)

Glavni program četvrtog dana Festivala predviđen je za predstavu Olivera Frljića „Gorki – Alternativa za Nemačku?“ u produkciji teatra „Maksim Gorki“ iz Berlina.

Tematika ovog pozorišnog komada postavlja krucijalno pitanje za današnje čovečanstvo – Da li smo izvukli bilo kakvu poruku iz užasa Drugog svetskog rata ili smo ipak osuđeni da ponovimo ovaj krvavi istorijski pir, kao i na koji način umetnost, odnosno pozorište može da pruži otpor ovakvom ekstremističkom sistemu.

Kao prilog ovom pitanju stoji šokantan podatak da je na poslednjim izborima u Nemačkoj prvi put posle Drugog svetskog rata u Bundestag ušla partija ekstremne desnice, koja se zove upravo – „Alternativa za Nemačku“. 

Vreme: 20 časova

Mesto: Beogradsko dramsko pozorište (scena „Rade Marković“)

Trajanje: 1č 20′

Više o predstavi na linku.

Autorka: Milica Milošević

Foto-izvor: Ute Langkafel

Related posts