Društvo i televizija: Ah, te sapunjare!

Turske, hrvatske, indijske, latinoameričke… Nije važno odakle su, sve ih gledamo. O sapunicama/telenovelama i o njihovom kvalitetu može se mnogo toga ispričati. Činjanica je da je ovaj žanr serija prilično nekvalitetan i vrlo su jeftine. No, nažalost one su najgledanije na našem prostoru, pa čak i među muškom populacijom. U posljednje vrijeme, turske i indijske su zamijenile latinoameričke i sve su više prisutne na našim programima. Šta je to što zapravo privlači ljude da gledaju telenovele?

To nikada neću moći shvatiti kad su jednostavno, manje-više sve iste. Uvijek su protagonisti neka vrlo lijepa i zgodna mlada glumica i vrlo lijep i zgodan mladi glumac. Priču obično drže negativci koji čine sve da rastave protagoniste i pritom par likova i ubiju. U meksičkim telenovelama se svaku drugu epizodu pomole Isusu Kristu i „virgenciti de Guadalupe“. Obavezno za svaku sitnicu plaču, čak i muškarci.

Na početku serije protagonistica bude siroče, napuštena, bez igdje ikoga. U toku serije otkrije da ima i majku i oca i brata i tetku i baku i mačku. Obično je radnja serija razvučena do posljednje dvije epizode, onda se u te posljednje dvije epizode desi sve moguće i nemoguće. I naravno na kraju se protagonisti vjenčaju i žive sretno do kraja života. Eh, kad bi takav bio realni život.

No, koliko god meksičke serije bile loše, indijske su još gore. Jednostavno, ljudi još uvijek žive u 15. vijeku. I dalje vlada patrijarhalni sistem i žene su metla za vratima. Radnja im je prespora i obično imaju više od 500 epizoda. No, vratimo se malo iz dalekog Meksika i daleke Indije u susjednu nam Hrvatsku. Hrvati u posljednje vrijeme samo snimaju sapunice. Umjesto da se ugledaju na amerikance i snimaju krimi, dramske ili neki drugi žanr serija, njima se sve svelo na snimanje sapunica. Zar stvarno na Balkanu ne može biti snimljena nijedna serija, a da to nije sapunica? Katastrofa. Ali, nisu ni sve telenovele nekvalitetne i loše.

Pogledajmo samo brazilsku produkciju čije su serije kvalitetne, s drugačijim pričama i mnogo zanimljivije od ostalih. Dokaz da su brazilske serije kvalitetnije od svih ostalih latino serija je taj što su mnoge njihove serije osvojile „Emmy“. A nisu samo brazilske serije kvalitetne. I argentinske i kolumbijske su takođe kvalitetne. Nažalost, te se serije ne prikazuju na našim prosotorima, nego samo nekvalitetne meksičke, pa naš narod ima pogrešnu sliku o telenovelema.

Opet, sve je stvar izbora. Neko će gledati Waltera i Jessea Pinkmana kako kuhaju meth, a neko će gledati napuštenu Marichuyku kako se valja po blatu, a ne znaju da je zapravo bogata nasljednica. Ja ću se ipak odlučiti za prvu. Na našim prostorima su ipak turske serije najzastupljenije. Da li ste se ikad zapitali zašto su te serije toliko gledane? Činjenica je da TV publiku najviše čine penzioneri i domaćice koji radije gledaju „Crnu ružu“ nego „Igru prijestolja“ i zato su turske serije gledanije. No, ono što mi najviše smeta je to što na televizijama svaku tursku seriju najavljuju kao najbolju i najgledaniju svih vremena, pa ja pomislim da najavljuju „Breaking Bad“ ili „Game Of Thrones, a oni zapravo najavljuju „Strasti Orijenta“ ili „Silu“. Ponekad stvarno potcjenjuju našu inteligenciju.

 

Autor: Semir Salihović

Related posts