Politika: Milostinja i prijatelji

Zakon o javnom redu i miru Republike Srbije

Član 12

„ – Ko prosjačenjem ili skitničenjem, ili nepristojnim, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo građana ili remeti javni red i mir – kazniće se novčanom kaznom do 20.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

– Ko organizuje prosjačenje ili ko se zatekne da prosjači u grupi – kazniće se novčanom kaznom do 30.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana.“

Reklo bi se da se prosjačenje ne isplati! Eto, može da se zaglavi i zatvor zbog prosjačenja. Sad, da li je neko zaista dopao buvare zbog ovakvog remećenja javnog reda i mira, ne zna se. Ali, svakako, i da jaste, prosjačenje ne jenjava. Na ulici, na mostovima, ispred tržnih centara, na kapiji vaše kuće, odnosno na vratima stana, u autobusu, pred crkvom, stadionom, pred pozorištem…

To je ono ogoljeno, napadno, prostačko iznuđivanje milostinje. Oni perfidniji prose preko novina, televizijskih ekrana, kroz raznorazne humanitarne akcije, slanjem telefonskih poruka ili mejlova. Neki će u ime države zatražiti pomoć i svakodnevnim vapajima pokušati da omekšaju srce bogatih tvrdica. Te, postradala nam država i narod od snegova, suša, poplava, od kiselih kiša, od vetrova i oluja… Smilovaće se belosvetski lihvari kad vide unesrećene Srbe. Samo da im se predoče srušene kuće i mostovi, podavljena stoka, uništena letina, bolnice pune unesrećenih! Kako da ne! Sve što im srce ne zatreperi od emocija.

Pre će kamila kroz iglene uši nego što će bogati Evropljanin odrešiti kesu. Pogotovu onaj iz Evropske Unije. Uzalud donatorska konferencija za poplavljenu Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, džaba ona navodna milijarda evra humanitarne pomoći, badava likovanje Predsednika ove naše Srbije kako Srbija ima prijatelje i na Istoku i Zapadu, na Severu, kao i na Jugu! Svuda imamo prijatelje, ali nekako najdraži nam oni sa Zapada. Iz Evrope koja nema alternativu! Kad prođoše hvalospevi i klicanje ispostavi se da od milijarde evra pomoći, prava pomoć, dakle, poklon, iznosi nešto oko 30 miliona evra!

Malo li je? – Reći će dobronamerni. Nije, naravno. Svaki dinar je dobrodošao. Samo da budemo realni. U onoj famoznoj milijardi uglavnom su krediti i zajmovi. Pod povoljnim uslovima, ma šta to značilo. U pomoć je uračunato i ono što su nam i pre poplava već dali po raznim osnovima. Norveška, opet nije škrtarila. Amerika jeste. Oni su nas štedeli i sa uranijumom, te neće s novcem. Bombardovali nas samo siromašnim uranijumom. I, tako, čuvena Evropska Unija jedva poklonila 30 miliona evra! 508 miliona stanovnika bogate Evrope izdvojili prosečno po 6 centi da pomognu Srbiji! Slava im i hvala od srca!

Rusija, takođe pomaže. Doduše Rusija je manja po broju stanovnika od EU. Rusija ima i manji standard, ali Rusi imaju veliko srce. Široka slovenska duša, solidarnost s unesrećenom pravoslavnom braćom, ili nešto treće, tek Rusi donirali 35 miliona evra kao prvu pomoć. Prvi pritekli u nesreći i s tehnikom, ljudstvom, hranom i lekovima. Naravoučenije: traži pomoć od Rusa. Kad te već nije sramota da moljakaš i tražiš, onda iskaj od onog ko će ti dati. I ko ništa ne traži zauzvrat.

Nedavno su Rusi otpisali 31, 5 milijardi dolara kubanskog duga. Putin velikodušno častio matorog Fidela. Rusi ne zaboravljaju prijatelje. Neki drugi ne zaboravljaju neprijatelje. To jest, ako su vam jednom bili neprijatelji, opet će to biti. Ako su vas bombardovali pre sto godina, potom pre 70 godina, ili pre 15, ni u budućnosti vas neće gađati hlebom. I nije važno da li su vas bombardovali kao protivnik ili kao saveznik. Uostalom, kada su nas bombardovali kao saveznici ‘ 44. Na Uskrs, isto kao i Hitler tri godine ranije, više je žrtava palo od savezničkih bombi. „Milosrdnog anđela“ da zanemarimo ovog puta!

Elem, pamet u glavu, leđa uza zid. Ne veruj praznim obećanjima. U se, i u svoje kljuse! Da mi zaposlimo onih 40.000 nezaposlenih ekonomista, pa da preporodimo Otadžbinu. I da se manemo ekonomista iz MMF, Svetske banke, Jejla… Takvi nas i dovedoše baš dokle smo stigli. Ako im je sva pamet u zaduživanju, smanjenju penzija (najviše penzionera prima do 25.000 dinara), otpuštanju, ni premijerovo meko srce neće nam pomoći!

Autor: Miodrag Tasić

Related posts