Otvaranje izložbe grafika „Na putu za Srbiju“

Na putu za Srbiju – izložba grafika profesora Akademije likovnih umetnosti iz Poljske

Mlade umetnike na fakultetima obrazuju ostvareni umetnici koji su i sami autori jedinstvenog i inovativnog umetničkog izraza. Upravo izložbu radova takvih vrsnih autora grafike iz Poljske imaćemo prilike da vidimo u utorak, 9. jula u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, koji su članovi Instituta za umetničku grafiku sa Akademije likovnih umetnosti Vladislav Štšeminski iz Lođa, a pod nazivom „Na putu za Srbiju”.

Namera izložbe je da dođe do razmene iskustava između profesora ove dve visoke škole, ali i da promoviše međuakademsku saradnju u polju kulture i umetnosti između Srbije i Poljske, kroz izlaganje raznovrsnih radova koji koriste grafičke tehnike kao što su kompjuterska grafika, litografija, sitoštampa, duborez, linorez i kombinovane tehnike.

Na izložbi učestvuje 16 profesora Instituta za umetničku grafiku: Prof. Dariusz Kaca, Dr. Wawrzyniec Strzemieczny, M.A. Igor Kociński (atelje za tehnike duboreza i umetničke knjige); Dr. habil. Witold Warzywoda, university professor, Dr. Tomasz Matczak (atelje za litografske tehnike); Dr. habil. Alicja Habisiak-Matczak, university professor, M.A. Sandra Stojańska-Rekus (atelje za duboku štampu); Prof. Grzegorz Chojnacki, Dr. habil. Robert Jundo, university professor, M.A. Ewelina Ostrowska (atelje digitalnih tehnika); Dr. Damian Idzikowski, M.A. Irena Zieniewicz (atelje za osnove umetničke grafike); Prof. Sławomir Ćwiek, Dr. Oskar Gorzkiewicz (atelje za kombinovane tehnike); Dr. habil. Agata Stępień, university professor, Dr. Piotr Skowron (atelje za sitoštampu).

Rečima Prof. dr um Pjotra Skovrona, jednog od autora čiji radovi će biti izloženi, a koji će biti prisutan na otvaranju izložbe: „Umetnička grafika, iako često manje prepoznata nego slikarstvo ili skulptura, ima izvanrednu izražajnu moć koja može da takne srce i um. Radovi koji će biti izloženi na ovoj izložbi pričaju priče, evociraju osećanja, i provociraju refleksiju na svet koji nas okružuje, ali i upućuju poziv na put u svet mašte.”

Gostovanje poljskih umetnika i profesora podržao je Poljski institut u Beogradu, a izložbu ne propustite do 22. jula 2024. godine u Galeriji FLU (Knez Mihailova 35) radnim danima od 10 do 20 časova, subotom od 10 do 14 časova. Ulaz je slobodan.

Related posts