18. Turneja Slobodne zone se nastavlja

Turneja Slobodne zone se nastavlja – kvalitetan filmski sadržaj stiže u još tridesetak mesta u Srbiji 

Od 18. marta, kada je započela projekcijama u Opovu, 18. Turneja Slobodne zone do sada je obišla dvadesetak opština i gradova širom Srbije, a do njenog završetka, krajem juna, u još tridesetak mesta publika će moći besplatno da pogleda sedam najzapaženijih filmova sa prošlogodišnjeg, 19. izdanja festivala.

Ada, Zaječar, Osečina, Kučevo, Lazarevac, Ivanjica, Jagodina, Krupanj, Požarevac i Ub samo su neka od mesta do kojih su već stigla igrana i dokumentarna ostvarenja najrazličitije tematike, od borbe za očuvanje prirode do raznih moralnih, egzistencijalnih i ljubavnih dilema sa kojima se suočavaju filmski junaci.

18. Turneja Slobodne zone – Promo trejler: https://youtu.be/LXlZswPBjbE

Mesto odakle je krenula ovogodišnja turneja, Opštinska narodna biblioteka Opovo (Kulturni centar Opovo) drugu godinu zaredom učestvuje u ovoj manifestaciji.

– Turneja Slobodne zone je nesumnjivo obogatila kulturni sadržaj naše ustanove i pružila publici mogućnost da upozna autorski film i uživa u zanimljivim ostvarenjima. U vremenu prezasićenosti i opšteg konzumerizma, gledaoci su bili oduševljeni, naizgled, običnim filmskim pričama s kojima su mogli da se poistovete i o kojima su želeli da razgovaraju. Na naše veliko oduševljenje, oni su, iz nedelje u nedelju, ostajali posle projekcija i diskutovali o filmovima. Dragocenost ovih događaja je upravo to – projekcije su bile mnogo više od gledanja, omogućile su direktnu interakciju. Zahvaljujemo se organizatorima i festivalu na prilici da učestvujemo u ovom divnom projektu i nadamo se i budućoj saradnji! – istakla je Katarina Nikolić Ralić, direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo.

I u školi stranih jezika „Penguin ingliš” (English) u Jagodini atmosfera je bila sjajna.

– Festival Slobodna zona oduvek je predstavljao osveženje za naš grad. Zanimljive, nesvakidašnje teme odabranih autorskih ostvarenja i ove godine su privukle publiku koja želi da gleda filmove koji postavljaju pitanja, šire horizonte i ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Ovogodišnja projekcija filmova ostavila je sjajan utisak na publiku, posebno dokumentarni film „Neizbrisiva sećanja” – kazala je Danijela Veljković, direktorka škole.

„Neizbrisiva sećanja” – trejler: https://youtu.be/JdFMy_frxQw

Sem „Neizbrisivih sećanja” Maite Alberdi, na repertoaru 18. turneje su još četiri igrana i  dva dokumentarna filma: „Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija, „Crveno nebo” Kristijana Pecolda, „Rana oklevanja” Selmana Nadžara, „Sokolovo jezero” Šarlot le Bon, „Džoan Baez: Ja sam buka” Miri Navaski, Mejv O’Bojl i Karen O’Konor i „Draga Fiona” Fione Tan.

Turneja Slobodne zone jedan je od najambicioznijih poduhvata decentralizacije filmskog sadržaja u zemlji. Misija organizatora je stvaranje i negovanje filmske publike i van većih kulturnih sredina, obezbeđivanjem besplatnih projekcija vrhunskih ostvarenja na velikom platnu i u najskrovitijim krajevima Srbije.

Više o svim mestima i rasporedu projekcija možete pronaći na ovom linku.

Turneju Slobodne zone je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Foto: Promo

Izvor: Slobodna zona

Related posts