Izložba „Otisak vremena“ u Muzeju afričke umetnosti

Nova tematska izloba „Otisak vremena“ Lane Vasiljević i Marije Ćalić biće otvorena u petak, 29. marta u 19 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Kustoskinja izložbe je Milica Josimov.

Izložba „Otisak vremena“ u Muzeju afričke umetnosti predstavlja odabrane radove dve savremene umetnice – Lane Vasiljević i Marije Ćalić. Kroz intenzivne procese istraživanja, introspekcije i preispitivanja sopstvenih sećanja na Afriku, umetnice stvaraju intimne, lične otiske u formi prezentovanih radova. 

Imajući u vidu da važan aspekt rada Muzeja afričke umetnosti čini naklonjenost savremenoj umetničkoj praksi – kako umetnika s afričkog kontinenta, tako i domaćih umetnika koji svojim radovima referišu na temu Afrike – ova izložba još jedna je u nizu onih kojima se muzejski prostor otvara za promišljanja i dijaloge ovdašnjih autora s „prostorima” afričkog kontinenta.

Izložba je zasnovana na istraživanju arhiva, odnosno sećanja koja su i lična i institucionalna. I u jednom i u drugom opusu, autorke nas kao posmatrače pozivaju da pomeramo uglove gledanja, da ulazimo/izlazimo iz različitih okvira i nametnutih „ramova”, te da u tom procesu saučestvovanja stvorimo sopstvene utiske i otiske.

Izložbu, koja je otvorena do 19. maja, prate stručna i autorska vođenja i radionice za najmlađe posetioce koji se održavaju svake nedelje u 11 časova.

Više informacija na: https://mau.rs/cp/

Foto: MAU Promo

Related posts