150. rođendan Nadežde Petrović u Etnografskom muzeju

Povodom 150. rođendana jedne od najcenjenijih srpskih slikari i nacionalnih heroina Nadežde Petrović, i u cilju podizanja svesti o značaju očuvanja kulturnog nasleđa i edukacije o najznačajnijim ličnostima koje su ostavile nezbrisiv trag u domaćoj kulturi, Etnografski muzej poziva posetioce na posetu jedinstvenoj izložbi Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović, autorke Jelene Sekulović.

Kolekcija etnografskih predmeta koje je Nadežda Petrović prikupljala tokom svojih putovanja predstavlja snažan izraz njenih nacionalnih osećanja, umetničkog senzibiliteta i romantičarskog duha s početka 20. veka.

Izložba Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović rasvetljava jedan gotovo nepoznat aspekt njenog angažovanja na očuvanju i razumevanju kulturnog nasleđa. Otkrivanje Nadežde kao kolekcionara-etnografa predstavlja novinu kako za stručnu, tako i za širu javnost.

Publika u Srbiji ima privilegiju da prvi put, posle više od jednog veka vidi kolekciju etnografskih predmeta Nadežde Petrović, nakon premijernog predstavljanja u Lionu 1917. Posetom izložbi, publika ima priliku da upozna Nadeždin rad na potpuno drugačiji način, i tako dobije jasniju sliku o jednoj od najznačajnijih srpskih heroina.

Sa stanovišta značaja samih predmeta iz Nadeždine etnografske zaostavštine posebno se ističu primerci izuzetne lepote i zanatske veštine, kao što su muški jelek i misiraba i sedefli nanule, proizvod veštih majstora kosovsko-metohijskih gradova. Pojedinačni predmeti odeće srpske provenijencije sa teritorije severa Makedonije, kao što su: ženske košulje, pregače, muške čarape, tozluci, muška kapa, učkur i primerci veza predstavljaju značajne svedoke i pokazatelje osobenosti narodne nošnje. Najveći deo kolekcije čine različiti primerci izvanrednog ženskog nakita: prstenje, grivne, pafte, naušnice.

Cena ulaznice za ovu jedinstvenu izložbu je simboličnih 150 dinara, povodom 150 godina od Nadeždinog rođenja.

Podsetimo, radno vreme Etnografskog muzeja je svakog dana, osim srede, od 10 do 20 časova.

Related posts