Ans Azura novi akter na međunarodnom umetničkom tržištu

ANS AZURA – PLATFORMA PUTEM KOJE RADOVI REGIONALNIH UMETNIKA POSTAJU DEO GLOBALNIH KOLEKCIJA

Ans Azura je novi akter na međunarodnom umetničkom tržištu. Reč je o internet platformi koja predstavlja međunarodno poznata, kao i manje viđena moderna i savremena umetnička dela iz Srednje i Istočne Evrope te s Bliskog istoka. U ukupnom iznosu većem od 7 miliona evra, prodati radovi na 9 aukcija Ans Azure čine značajan deo sekundarnog regionalnog tržišta. 

Zapadne zemlje su decenijama bile vodeće na tržištu savremene umetnosti, a bivši istočni blok svedočio je fragmentiranom i nesigurnom gospodarskom tlu, koje je onemogućilo bilo kakvo tržišno isticanje ili održivi interes za regiju. Ipak, kvalitet umetničkih dela doprineo je nezaustavljivom rastu globalnog interesa i sve je uzbudljiviji proces razotkrivanja potencijala talentovanih umetnika iz Srednje i Istočne Evrope. Upravo to je glavni fokus Ans Azure koja tako postaje lako dostupna poveznica za zapadna, istočna i bliskoistočna tržišta.  

Nastala je iz potrebe da se omogući kontinuirana i dugotrajna prisutnost umetnika s ovih prostora, a cilj joj je da poveća vidljivost i razumevanje umetnika koje je zapadno tržište zanemarilo. Ans Azura povezuje ljude s umetnošću i umetnost s ljudima. To je sofisticirana online zajednica kolekcionara, umetnika, kupaca, prodavaca i ljubitelja umetnosti, a web dizajn lak za navigaciju čini celi proces jednostavnim i transparentnim.

Kroz otkrivanje bogatog portfolija pozivaju novu publiku da učestvuje putem pouzdanih internet aukcija, kao i privatnih prodaja po narudžbi, a nude besprekornu uslugu kupovine i prodaje umetnina svim kupcima koji ne posećuju umetničke sajmove i galerije, ali provode dosta vremena na mreži. 

Ans Azura je započela s malim timom, predvođenim umetničkom savetnicom i kulturnom menadžerkom Andreeom Stanculeanu i Suzanom Vasilesc istoričarkom umetnosti i galeristkinjom, a koje su ujedno i osnivačice platforme. Ali Ans Azura je daleko više od dve osobe. To je iskusan tim međunarodnih istoričara umetnosti, umetničkih savetnika i regionalnih stručnjaka za umetnost. Svi oni strastveno žele povećati transparentnost i pristup svietu umetnosti.

Originalni radovi srpskih umetnika deo su uspešnog poslovanja ove platforme, postižu izvrsne cene, i postaju deo globalnih kolekcija ali i deo globalnog sekundarnog tržišta. Naprimer monumentalni triptih Raše Todosijevića Elementarno slikarstvo iz 1975. godine prodat je za 67.100€. 

Remek-delo malih dimenzija Dimitrija Bašičevića Mangelosa Nostories: non riba iz 1958. prodato je za 19.500€

Ovaj uticajni umetnik i kritičar, Dimitrije Bašičević Mangelos, bio je i suosnivač avangardne Grupe Gorgona, renomiranog kolektiva umetnika i mislilaca koji su zajedno delovali od 1959. do 1966. Članovi Gorgone bili su slikari Julije KniferJosip VaništaĐuro Seder i Marijan Jevšovar, vajar Ivan Kožarić; arhitekta Miljenko Horvat, kao i istoričari i kritičari umetnosti Dimitrije Bašičević MangelosMatko Meštrović i Radoslav Putar. Od početka svog likovnog delovanja, za Mangelosa su primarni materijali bili beležnice, ploče, globusi i ready made koje je transformirao i reinterpretirao upisujući u njih slova, reči, rečenice, ćirilične ili znakove glagoljice, a ponekad i duže tekstove na latinici. Njegov pristup je bio duboko utemeljen u filozofiji i imao je za cilj da istraži perspektivu slikanja nakon iskustva rata i razaranja. Rezultat njegovog istraživanja bio je jedinstveni oblik anti-umetnosti u kojem je uspostavljen jasan  odnos slike i teksta. 

Na ovoj platformi uspešno se predstavljaju remek-dela srpskih umetnika moderne i savremene umetnosti, uz bok renomiranim svetskim umetnicima kao što su: Magdalena Abakanowicz, Karel Appel, IRWIN, Tadeusz Kantor, Martin Kippenberg, Jannis Kounellis, Alicja Kwade, Natalia LL, May Ray

Svi rezultati su transparentni i zabeleženi u globalnim bazama podataka. Pratite rezultate umetnika na dosadašnjim i na nadolazećim aukcijama: Dimitrije Bašičević Mangelos, Milorad Bata Mihailović, Marko Čelebonović, Ljubica Cuca Sokić, Radomir Damnjanović Damnjan, Predrag Peđa Nešković, Koloman Novak, Dušan Otašević, Mileta Prodanović, Vladimir Veličković,  i mnogi drugi talentovani umetnici. 

Sledeća aukcija u koju se možete uključiti ide uživo 6. oktobra, a svoje favorite možete i direktno kupiti nakon online aukcije uživo.

Foto: Ans Azura

Related posts