Uskoro počinje 20. jubilarna BALKANIMA

Dom kulture “Studentski grad”
20. JUBILARNO IZDANJE FESTIVALA BALKANIMA

Ljubitelje animacije i filma očekuje izuzetno bogat program, jubilarnog 20. izdanja Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA, koje će biti održano od 2. do 8. oktobra. Pored kompletnog programa koji će biti prikazan u različitim prostorima Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu, koji je osnivač i organizator manifestacije, reprizni termini glavnog takmičarskog i pratećih programa biće prikazani i u bioskopu Muzeja Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11). Animirani džingl i vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala, osmislili su i realizovali Miloš Tomić i Antun Gverović.

cid:image014.jpg@01D9EB0C.8FA15470
Balkanima 2014.

U četiri večeri glavnog takmičarskog programa biće prikazano 37 najboljih evropskih kratkometražnih animiranih filmova iz dve prethodne godine, od kojih je 5 filmova nastalo u srpskoj produkciji i koprodukciji. O najboljim filmovima u glavnoj konkurenciji odlučivaće međunarodni žiri u sastavu: Režina Pesoa (Regina Pessoa), nagrađivana portugalska autorka animiranih filmova, Keli Galaher (Kelly Gallagher), američka filmska autorka i profesorka animacije i Daniel Šuljić, autor animiranih filmova i umetnički direktor zagrebačkog Animafest-a.

cid:image015.jpg@01D9EB0C.8FA15470
Balazs Turai – AMOK (1. Takmičarski program)

Odluke o najboljim studentskim filmovima, kojih će biti prikazano ukupno 52 (u 4 programske celine), od kojih su 9 radovi domaćih studenata animacije, odlučivaće tročlani međunarodni žiri u sastavu: Sanja Borčić, hrvatska producentkinja i distributerka, Štefan Fogt (Stefan Vogt), animator i edukator iz Berlina i Miloš Gojković, animator i reditelj iz Beograda.


Od pratećih programa, očekuje nas gostovanje oskarovca za kratki animirani film “Otac i ćerka” iz 2001. godine, Mikaela Dudoka de Vita (Michaël Dudok de Wit), koji će se publici predstaviti svojim kratkim animiranim filmovima uz diskusiju, u subotu, 7. oktobra u 18 časova u Domu kulture. Pored programa i prezentacije, autor će održati masterklas za studente animacije i biće prikazan njegov dugometražni animirani film “Crvena kornjača” iz 2016. Članovi žirija za glavni takmičarski program će takođe imati svoje autorske prezentacije u toku festivalskih dana, dok će nemački autor, član studentskog žirija, Štefan Fogt održati praktičnu radionicu animacije za studente i predavanje o scenariju za animirani film.

cid:image016.jpg@01D9EB0C.8FA15470cid:image017.jpg@01D9EB0C.8FA15470
Michael Dudok                                Crvena kornjača

Biće otvorene i dve izložbe, na zvaničnom otvaranju, u utorak, 3. oktobra u Velikoj i Maloj galeriji Doma kulture Studentski grad. Izložba pod nazivom “BALKANIMA: 20 godina” predstavlja vizuelni arhivski prikaz prve dve decenije nastanka i razvoja festivala, uz posvetu idejnom tvorcu i prvom umetničkom direktoru, Nikoli Majdaku. Druga izložba pod nazivom “Float”, autorke Jelene Milunović, je instalacija posvećena tzv. proširenoj realnosti (augmented reality), koja kombinuje animaciju, keramičku skulpturu i zvuk.

cid:image018.jpg@01D9EB0C.8FA15470
Jelena Milunović – izložba Float

Pored ne-takmičarskih programa, Svetske i Balkanske panorame, biće prikazan i program animiranih muzičkih spotova, koji su prijavljeni za selekciju, a u toku festivala biće održan akustični koncert kultnog beogradskog muzičara Nikole Vranjkovića (5. oktobar u 22.00), kao i nastup DJ Vuče (ex Darkwood Dub, u subotu, 7. oktobra u 22.00).

Festival je ove godine podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Filmskog centra Srbije, a od ove godine se podršci festivala Balkanima, pridružio i brend “Kasato”.

Ulaz na sve programe je besplatan.
Vidimo se na Balkanimi!

Balkanima – Evropski festival animiranog filma

O BALKANIMI


Evropski festival animiranog filma Balkanima pokrenut je 2004. godine u Domu kulture „Studentski grad“ – Akademskom kino klubu, na inicijativu profesora Nikole Majdaka (1927-2013), jednog od pionira srpske animacije ali i renomiranog filmskog snimatelja i reditelja. Glavni cilj festivala je prezentacija evropskog autorskog i studentskog kratkometražnog animiranog filma, sa aspektom na promociju srpske i balkanske animirane scene. Festival je takmičarskog karaktera. U radu žirija učestvuju animatori, filmski stvaraoci, teoretičari i vizuelni umetnici iz Evrope. Pored promocije i prezentacije, cilj festivala je i umrežavanje domaćih autora i studenata sa evropskim kolegama. Pored takmičarskih programa, svako izdanje festivala imalo je brojne prateće programe (radionice, razgovore, prezentacije, izložbe…), koji su u vezi sa animacijom ili bliskim vizuelnim umetnostima. Mesec oktobar je termin za održavanje festivala. 

Izvor: DKSG

Related posts