Uskoro Međunarodna konferencija „Ženske umetničke veze“

Ženske umetničke veze – Women ArtLinks
Konferencija – Izložba – Koncert

Međunarodna konferencija Ženske umetničke veze u organizaciji ArtLinka održaće se 25. septembra kao deo aktivnosti ArtLink festivala, u Muzeju Vuka i Dositeja Mađarskom kulturnom centru uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Muzeja Vuka i Dositeja, Narodnog muzeja, Ambasade Portugala, EU info centra i Hungarikuma – odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske u Srbiji.

U uvodnom delu konferencije obratiće se Ambasadorka UN-a u Srbiji, Fransoas Žakob i savetnica Ministarke za kulturu – Gordana Predić, Zamenica Šefa Misije Delegacije EU u Srbiji, Plamena Halačeva, kao i pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković kao inicijator ove ženske platforme, koja želi da okupi i razvije mrežu žena umetnica i menadžerki, koje su inicijatorke i osnivačice kulturnih programa i festivala, kao i žena koje zauzimaju značajnu ulogu u svetu biznisa i koje svojim aktivnostima donese pozitivne promene koje imaju širi društveni značaj.

Među učesnicama su predstavnice značajnih festivala, institucija kulture i umetnice iz Portugala, Bugarske, Mađarske, Jermenije, Poljske, Slovačke, Koreje, Belgije, Nemačke, Sjedinjenih država i predstavnici evropske festivalske mreže, zatim predstavnici kulturnih diplomatskih misija u Srbije – kulturnih instituta Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke, i predstavnice biznisa.

Ova konferencija će biti polazna tačka za nova dešavanja u kulturnom sektoru sa snažnim fokusom na žene, u cilju razvoja partnerstva, koprodukcija, međunarodne umetničke razmene, i pozicioniranja Beograda i Srbije kao značajne kulturnu destinacije.

Učesnici će predstaviti svoje priče i praktična iskustva i otvoriti debatu o važnim temama vezanim za kreativnost i ideje koje mogu da pokrenu izgradnju mostova, zajedničkih projekata i poslovnih veza, a program će biti predstavljen preko mreže Evropske asocijacije festivala i online.

U okviru konferencije biće otvorena i izložba – Ženske umetničke priče, umetnica okupljenih oko ArtLink-a – Tamara Kusovac, Ivana Martić, Marija Dokmanović, Milica Živadinović i Ljiljana Burčul u prostoru Muzeja Vuka i Dositeja, u saradnji sa kustosima muzeja, Miodragom Tomićem i Elijanom Gavrilović.

Pored i izložbe, u muzičkom delu nastupiće umetnice – violončelistkinja Isabel Važ iz Portugala, pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković i mlada talentovana violinstkinja Lana Zorjan.

Vinarija Sto žena predstaviće svoj projekat, i vino za učesnike konferencije.

Više o konferenciji: Program za konferenciju

Izvor: Art Link

Related posts