Svet modelinga

Wider, baby, smile and you’ve just made a million

Girls on Film, Duran Duran 

Surovo je usamljena. Ona je utopijski lepa, negovana, seksipilna, zgodna i omražena, imitirana manekenka osamdesetih, kasnije diva devedesetih – žena boginja i žena forma, kalup. 

Manekenka ili model je bila i ostala tužna profesija.  Taj Homerovski prastari mit o lepoj i usamljenoj ženi je prisutan u njenom krhkom životu od neke 14 godine kada je slučajno otkriju na ulici ili provincijskom take -away restoranu. Ona se na ritualni način odvaja od svoje porodice i prvog dečka, u njoj se brzo prepoznaje model žene tog doba koja treba da bude ili nova Marianne – sočna i talasasta ili bleda predstavnica narko – aristokratije sa nagoveštajem anoreksije, poput Kate Moss.

Odvode je za velike pare, dovode u Milano, Pariz ili New York, meke novih talenata i tu je vrlo brzo pretvaraju u isposnicu i žrtvenicu razmaženih modnih kreatora.  Postaje novo lice Vogue-a i Elle-a, mustra novih trendova, nedostižni kod za sve nas zavidne. Ona je savršena diva ovog savršenog doba Ona je bitna, ali kome? 

Odvojena od svih, a suviše mlada da bi znala da li je to život i gde je granica detinjstva, a gde počinje žena, manekenka postaje vrlo brzo bolno usamljena -izolovana i na neki način omražena do kraja svoje karijere. Ona jeste povod mnogih afera, ali je uvek bez zaštitnika i kroz sve to, vidno zbunjena, ide sama, uvek tako sama. Prijatelji su joj devojke istog profila koje sreće mnogo puta godišnje po svetskim metropolama. To su devojke koje ne mogu da posvete jedna drugoj pažnju od šminkera koji ih stvaraju, šminkom pružajuci joj danjašnji look, različit od prethodnog i različitog od izgleda njenog pravog bića. Prijateljstvo se svodi na ogovaranje one treće dok šminkerka prelazi drugim slojem maskare pred jutarnji shooting. Druge prijatelje nema, osim ako joj se ne približi neko od modnih kreatora ili fotografa koji tako lepo zarađuju na brendiranju njenog lica, tena i tela. 

Obično seksualno zbunjena, na granici da prizna svoje homoseksualne sklonosti, ona je na tankoj emotivnoj žici i ljubav traži svuda, ali je retko nalazi. Ono što joj je dostupno je reciklirano i u ponudi su samo bogati ex vozači formule 1, razmaženi naslednici evropskih imanja i matori perverznjaci. Po urbanoj legendi svaki male model je  gay muškarac koji se i ne trudi suviše da promeni zle glasine koji ga prate. 

Tako sama i zbunjena u ludilu raspusnog sveta mode, ona luta i traži spas u svemu što joj je dostupno – droga, depresija, histerija, alkohol, sex, afere. Formula opstanka je postoji i javnosti je nepoznata. Samo su neke uspele da budu borci koji i nisu svesni da se bore, jer plivaju među najboljima i najgorima još od svojih prvih naučenih koraka na pariškoj pisti. 

Postoje dva posebna momenta u životu modela – onaj kada vidi svoje lice na naslovnici, kada postane covergirl i drugi kada obuče venčanicu na reviji napadno feminiziranog kreatora i postane Fashion week star. Samo ta dva puta ona je posebna i ceo svet je njen.  Ceo svet, jer je gledaju svi i nije samo jedna u nizu devojaka na pisti, već SHE ili ELLE koja zrači sa naslovnice japanskog, američkog, ruskog izdanja, žena koja zatvara reviju i izvodi kreatora na pistu. Posle ove stepenice sledeća je ponuda za kampanju promocije i prodaje lifting  pudera , tako prefinjenog načina da se prekriju takođe prefinjene, pa fine, a onda i one jače bore i tu se već nazire the end uspešnoj brand- new -face karijeri. 

Kraj je obično surov – slično bokseru njoj ističe rok sa sezonom koju predstavlja, odnosno ona traje do momenta kada neka druga mala, sa tek dobijenom prvom menstruacijom,  slučajno naleti na agenta u Mek Donaldsu. Osetivši da se ugovori lakše prekidaju no što se sklapaju, oko svoje 30 slavna manekenka poručuje tabloidima, svojim ugrađenim keramičkim osmehom, da želi porodicu i karijeru koja nema veze sa njenom profesijom. Afere koje su jos obeležile deceniju postojanja na pisti je i dalje prate, jer biti celebrity znači da te ljudi pamte, uglavnom po skandalima. Udaja i može biti rešenje ili preuzimanje DIVA formule – beg od stvarnosti i okretanje prirodi i zaštiti životinja, ali neretko je kraj upravo u porocima, bolesti i samoći.

Gia Caranghi  je bila tako svoja i jedinstvena, tako posebna. Bila je model za učenje svim divama pisti 80ih-90ih, ali je kraj bio tako predvidljiv. AIDS i alkohol, depresija i histerija obeležili su život ove žive američke manekenke italijanskog porekla. Angelina Jolie, koja je odabrana za GIA ulogu, je i sama wild child Hollywood-a, dete poznatog glumca i lepe Francuskinje. Veoma lako oblikuje tipski lik usamljene i bolesne narkomanke, gladne bilo čije ljubavi. Motiv living on the edge je udarni motiv kraja revoltiranih 60ih i početka šljaštećih 70`ih. Jolie je rođena kada je Gia već bila na lestvicama uspeha. Obe imaju ono što ih odvaja od drugih. Privlačne su i poželite da ih pre mrzite nego da im se divite. Jer… one su savršene. Jolie je ta koja je Điji dala poslednji potez četkicom, koja je poslednji put šminkala njeno lice koje se raspalo od aids-a, bolesno od ljudi, od stvarnosti. 

Moderna instant manekenka danas  gubi polako onu draž koju su svojim telima manekenke stvarale, i svojim životima uobličile prototip modela kao nove glamurozne dive, novog specifičnog bica, različitog od svega što smo ranije videli. Model danas može izabrati drugi put, koji nije ni sličan putu uplašene i skandalozne Gie. Oko svoje 25 već razmišlja o modnom biznisu koji smelo pokreće sa trideset i nekom. Razmišlja o porodici, žrtvuje karijeru da ne bi ostala bez naslednika, obično se udaje za ljude koji su tako blizu njenoj profesiji, pratioce mode: producente, biznismene, fotografe… Današnji model je lepa i savršeno građena majka – bivša manekenka, koja doji svoje zdravo dete i smeje se kameri dok je pre nekoliko godina bila na listi devojaka sa anoreksijom, problemom narkomanije i depresijom. Čak je dozvolila da se Amerikanke zgražavaju nad njenim javnim dojenjem deteta. Kažu da to nije zdravo i pristojno. Samo se još koji primer u obliku afrički savršene negro kraljice Campbel ili mršave njujorške Moss pojavi da nas podseti na divlje koračanje po ivici života u visokim štiklama, na bolno istinu ove profesije. 

Autorka: Ivana Jocić Veselić

Related posts