Teatar „Mimart“ ove godine proslavlja 40 postojanja

MIMART 40
40 GODINA ISTRAJNOSTI

Teatar „Mimart“ u 2024. godini obeležava četiri decenije postojanja. Jedno je od prvih alternativnih istraživačkih pozorišta u bivšoj Jugoslaviji, koje je nastalo 1984. godine u Beogradu, na neformalnoj sceni Studentskog kulturnog centra. Osnivač, umetnički vođa i koreorediteljka Nela Antonović sa svojim saradnicima već četrdeset godina istražuje mogućnosti i granice fizičkog teatra kroz pokret i interdisciplinarnost. Kroz otvoren proces rada i dugogodišnju praksu kreirano je oko osamdeset predstava i preko šest stotina performansa u produkciji „Mimarta“. Razvijen je originalni metod „Mimart“, praktikum za kreiranje umetničkih interdisciplinarnih dela: od predstava, preko uličnog teatra i procesija u gradovima Srbije i inostranstva kroz animaciju građana, umetničkih solo performansa i festivala, do primene u vanpozorišne oblasti za edukaciju, kao doprinos razvoju evropske savremene pozorišne izvođačke prakse.
www.teatarmimart.org.rs

ponedeljak, 3. jun u 19.00 Plato ispred svečanog ulaza Cirkus galerija i velika sala
MIMART 40 /GODOVI

Otvaranje počinje na platou ispred svečanog ulaza zgrade Studentskog kulturnog centra, a pod idejnim mentorstvom Nele Antonović. Publika interaktivno prolazi kroz galeriju, gde su eksponati akteri koji kroz paralelno izvođenje SPOT performansa sinergetski kreiraju predstavu. U današnjem digitalnom dobu, veštačka inteligencija (AI) postaje neophodan alat za optimizaciju poslovanja, sistematizaciju artefakata. Od velikog broja fotografija koje poseduje Teatar „Mimart“ algoritamski je odabrano 1 odsto fotografija sa scene i gostovanja, koje će biti postavljene kao jedna od instalacija. Publika ima slobodu da bira redosled i provede vreme, u zavisnosti od ličnih afiniteta, u prostoru Velike sale pored nekog od izloženih pozorišnih segmenata gde su performeri domaćini.
Lidija Antonović, umetnički koordinator „Mimarta“
Kreatori događaja „Godovi“ su nekadašnji i sadašnji saradnici Teatra „Mimart“: Teodora Sarić, saksofon, Teuta Asllani, sopran, Anđelija Marković. kostimi
performeri: Arion Aslani, Lidija Antonović, Nataša Milojević, Galina Ralić, Mina Ćirić, Nina Petrov i Zorana Petrović; Snežana Arnautović i Valentina Savić, vizuelne umetnice
organizatorke: Aleksandra Divić, Nela Antonović i Ivana Vraneš

Projektom „Godovi“ počinje obeležavanje Jubileja četiri decenije rada u Studentskom kulturnom centru, mestu gde se grupa umetnika okupila 1984. godine u istraživačkim radionicama sa umetnicom Nelom Antonović i izvela prvu predstavu „Urbis Ludus“. „Godovi“ predstavljaju istinu o trajanju, simbol su sveukupnosti, a drvo je manifestacija u celini. Naziv smo pronašli u prvoj knjizi Nele Antonović „Mimart godovi“ („Mimart godovi“ 2000 /CIP 793.3(497.11) Narodna biblioteka Srbije, Beograd 929:793.3 Antonović N.)

Izvor: SKC

Related posts