Uskoro koncert Strings&Stars na Kolarcu

KONCERT STRINGS&STARS 9. DECEMBRA 2023. U KOLARČEVOJ ZADUŽBINI

Koncertna serija Strings&Stars održaće se po treći put u Beogradu 9. decembra, kada će se na sceni Kolarčeve zadužbine udružiti mladi umetnici iz Srbije i inostranstva

U subotu, 9. decembra 2023. godine, u Zadužbini Ilije M. Kolarca od 20 časova nastupiće Orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije, zajedno sa pijanistkinjom Nur Ajadi, rezidencijalnom umetnicom prestižne Kapele Kraljice Elizabete iz Belgije (Queen Elisabeth Music Chapel). Na programu će biti kompozicije Maje Le Ru Obradović, Enrikea Granadosa, Hoakina Turine i V. A. Mocarta. Ovo je treći put da se na koncertu sreću naš izuzetni Orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije i mlada zvezda u usponu iz inostranstva, prethodno su gostovali gitarista Johan Šmit iz Švajcarske, i sopran Kolin Infant iz Francuske. Od ove godine ovaj, sada već tradicionalni koncert, nosi naziv Strings&Stars. Besplatne ulazniceza koncert mogu se preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja koncerta su ambasade Belgije i Španije koje su prepoznale značaj i kvalitet ove umetničke saradnje mladih muzičara, a povodom aktuelnog predsedavanja Španije Evropskom unijom, i nadolazećeg predsedavanja Belgije (od 1. januara 2024).

Na svom prvom gostovanju u Beogradu, Nur Ajadi će se predstaviti Mocartovim Koncertom za klavir i orkestar br. 12 u A duru (K 414). Svetsku premijeru imaće kompozicija Maje Le Ru Obradović „Kao u Bajci“, posvećena Orkestru škole za muzičke talente, koju kompozitorka najavljuje kao emotivnu i romantičnu uz reči „Uz Talente, ide i Bajka“! Muzičko bogatstvo Španije reprezentovaće dela Granadosa i Turine.

Nur Ajadi (Maroko) počela je da svira klavir sa 6 godina, a sa 17 je primljena na Konzervatorijum u Parizu, u klasi Kler Dezer, kao i na čuvenu akademiju École Normale de Musique. Dobitnica je više nagrada na međunarodnim takmičenjima, među kojima se izdvaja prestižno priznanje Prix Alfred Cortot 2019. godine. Taj uspeh joj je omogućio da svira sa orkestrima kao što su Pariski orkestar (Orchestra de Paris), Kraljevski kamerni orkestar Valonije, Filharmonijski orkestar Francuskog radija, Bečki kamerni orkestar, Marokanska filharmonija… Njeni budući angažmani uključuju turneju sa Operom iz Dižona u okviru projekta „Ivica i Marica“ na muziku Engelberta Hamperdinka, zatim saradnju sa violončelistom Gotjeom Kapisonom i sa gudačkim kvartetom Eben.

Škola za muzičke talente, koja ima status Škole od posebnog nacionalnog značaja, osnovana je 1973. godine u Ćupriji, i jedna je od tri takve obrazovne institucije u svetu, koja okuplja najtalentovaniju decu iz svih krajeva Srbije pa i šire. Škola je gudačkog smera, u njoj se obrazuje oko 80 učenika od 6 do 18 godina. Osim svoje obrazovne funkcije, Škola ima bogatu koncertnu delatnost, širom naše zemlje i u inostranstvu – mladi muzičari imaju prilike da tokom svog školovanja sarađuju sa eminentnim izvođačima i dirigentima. Mnogi bivši učenici Škole za muzičke talente su članovi renomiranih domaćih i svetskih orkestara, kamernih ansambala, a na internacionalnoj muzičkoj sceni su prisutni i kao solisti. Na čelu Škole za muzičke talente, već jednu deceniju, nalazi se violinistkinja Danijela Jović. Veliki orkestar Škole pripremio je profesor Dragan Mirčić.

Projekat Strings&Stars pokrenula je kompozitorka Maja Le Ru Obradović sa željom da se ostvari umetnička simbioza mladih muzičara iz Srbije sa mladim, afirmisanim solistom iz inostranstava. Maja Le Ru Obradović je studirala gitaru kod Alberta Ponsea u Parizu i Dagoberta Linaresa u Lozani. Dugi niz godina intenzivno se bavi komponovanjem – njen muzički izraz, tonalan i romantičan, često je pod uticajem balkanskog muzičkog nasleđa. Komponovala je dva koncerta za gitaru i gudački orkestar, kao i veliki broj dela kamerne muzike. Autor je muzike za dva filma, a prema njenoj „Maloj sviti za princa“ za solo gitaru, inspirisanoj novelom „Mali princ“ Sent Egziperija, napravljena je predstava koja je igrana na četiri jezika u pet zemalja. Ministarstvo kulture Francuske je 2012. godine odlikovalo Maju Le Ru Obradović Ordenom viteza umetnosti i književnosti.

U septembru prošle godine u Novom Sadu je, kao porudžbina Fondacije „Novi Sad – prestonica kulture 2022“, premijerno izvedeno njeno delo „Dositej Obradović“, za mecosopran, tenor, bariton, violončelo, flautu i klavir. Na ovogodišnjem Gitar Art festivalu u Beogradu, sa velikim uspehom održano je autorsko veče njenih kompozicija za gitaru, gde su se, uz orkestar iz Ćuprije, predstavili kao solisti Johan Šmit i Vojin Kocić.

Related posts