Predstavljen međunarodni žiri 57. Bitefa

  • Prof. dr Ana Vujanović / HZT, Univerzitet umetnosti u Berlinu / SNDO, Akademija za pozorište i ples, Univerzitet umetnosti u Amsterdamu, predsednica žirija

Prof. dr Ana Vujanović (Berlin/Beograd) je kulturna radnica: istraživačica, dramaturškinja, spisateljica i predavačica. Usredsređena je na spajanje kritičke teorije i savremene umetnosti, a bavi se i istraživanjem feminističkog pripovedanja, ekofeminizma i otpora fašizmu. Diplomirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu; doktorirala na pozorišnim studijama i postdiplomskim studijama iz kulture i studija roda. Predavala je na raznim univerzitetima; trenutno je mentorka na SNDO, Univerzitetu umetnosti u Amsterdamu, i profesorka na HZT, Univerzitetu umetnosti u Berlinu.

Bila je članica TkH [Teorija koja hoda], teorijsko-umetničke platforme sa sedištem u Beogradu, i urednica časopisa TkH časopis za teoriju izvođačkih umetnosti, 2000-17. Kao dramaturškinja ili koautorka učestvuje u brojnim predstavama i spotovima/filmovima; poslednja aktivnost: u dokumentarnom filmu Pejzaži otpora (2021) u režiji M. Popivode. Objavila je niz članaka i nekoliko knjiga, od kojih je najnovija A Live Gathering: Performance and Politics in Contemporary Europe, ur. sa L. Pjacom (Berlin, 2019) i Ka transindividualnom sopstvu, Studija socijalne dramaturgije, sa B. Cvejić (Berlin, 2022).

  • Nataša Barbara Gračner, glumica i profesorka glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani.

Nataša Barbara Gračner je pozorišna i filmska glumica, pozorišna rediteljka, profesorka glume i šefica Katedre za glumu na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani. Prvakinja je ansambla SNG Drame Ljubljana, ali je radila u skoro svim pozorištima u zemlji i nastupila u više od dve stotine, uglavnom glavnih, pozorišnih, filmskih, televizijskih i radijskih uloga. Igrala je na velikim festivalima širom Evrope, Amerike i Azije i osvojila više od dvadeset glumačkih nagrada. Kao pozorišna rediteljka režirala je sedam predstava. Solo komedija Odbrana pećinskog čoveka B. Torsona najizvođenija je predstava u Sloveniji, izvedena više od 780 puta. Među najznačajnijim nagradama je i pobednička predstava 53. Beogradskog međunarodnog pozorišnog festivala. Na Bitefu je 2019. godine igrala glavnu ulogu, Emi, u predstavi Ali: Strah jede dušu (Fasbinder), koja je osvojila Grand Prix za najbolju predstavu, Nagradu publike i Politikinu nagradu.

  • Siniša Ilić, likovni i performans umetnik, scenograf i kustos

Siniša Ilić (rođen 1977. u Beogradu) je likovni i performans umetnik koji se bavi i oblikovanjem izvođačkog prostora. U radu se bavi istraživanjem društvenih napetosti, bilo u vezi s održivošću, kulturnom baštinom, uslovima rada ili migracijama, bilo pronalaženjem načina za negovanje prijateljstva i solidarnosti. Učestvuje u nizu saradničkih projekata i među osnivačima je TkH (Teorija koja hoda), umetničko-teorijske platforme (2000-2017). Svoje radove je izlagao u Kunsthalle, Welt Museum, Beč; Tate Modern, Calvert 22, London; Centre Georges Pompidou, Kadist Art Foundation, Pariz; MAXXI Museo, Rim; na Uralskom bijenalu, Jekaterinburg, i Lofoten art festivalu, Norveška; u MSU Beograd, Zagreb i Ljubljana; CZKD-u, Narodnom pozorištu i Ateljeu 212 u Beogradu; SNG-u u Ljubljani; ZKM-u u Zagrebu… Njegov kustoski rad uključuje kuriranje sa Bojanom Đorđevim i Majom Mirković srpske izložbe na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i prostora, Radovi na sceni, 2019. 

  • Žoris Lakost, dramski pisac i pozorišni reditelj, umetnički direktor „Enciklopedije reči“

Žoris Lakost piše za pozorište i radio od 1996. godine, a od 2003. režira svoje predstave i emisije: 9 lyriques pour actrice et caisse claire 2005, Purgatoire 2007. i Le vrai spectacle 2011. Godine 2004, osnovao je kolektivni istraživački projekat W. Bio je saradnik u Theatre de la Colline 2006-2007. Od 2007. do 2009. bio je jedan od direktora umetničkog projekta Laboratoires d’Aubervilliers.

Godine 2007, osnovao je kolektiv „Enciklopedija reči“, u okviru kojeg je kreirao predstave Parlement (2009), Svita br. 1 (2013), Svita br. 2 (2015), blablabla (2017), Svita br. 3 (2017), Jukebox (2019) i Svita br.4 (2020). Predstave „Enciklopedije reči“ prikazane su širom sveta, a posebnu pažnju dobile su na Jesenjem festivalu u Parizu 2020. Godine 2018. kreirao je komad Noyau ni fixe sa devet mladih izvođača iz programa Talents Adami. U Gentu je 2023. postavio prvu scensku verziju A-Ronne Lučana Berija sa ansamblom HYOID, kojim je dirigovao Filip Rate. Žoris Lakost je takođe autor brojnih performansa i učesnik nekoliko izložbi u muzejima i umetničkim centrima. Preveo je i četiri Šekspirove drame za rediteljke Gvenael Moren i Mari Lamašer.

  • Iris Rafetzider, dramaturškinja festivala Viner Festvohen

Iris Rafetzider je članica vodećeg dramaturškog kolektiva festivala Viner Festvohen. Nakon studija pozorišta, filma i medija, studija romanskih jezika i književnosti, kao i master studija plesa i dramaturgije u Beču, Parizu, Nici i Frankfurtu na Majni, od 2014. radi za festival Viner Festvohen u saradnji sa različitim umetničkim direktorima. Od 2021. na čelu dramaturškog tima, sa fokusom pozorištu, performansu i kuriranju plesa. U okviru Viner Festvohena, kao i slobodna umetnica, sarađuje sa brojnim međunarodnim i bečkim umetnicima u kreativnim procesima. Njenom stvaralaštvu svojstvena su stalna razmišljanja o dramaturgiji i budućim festivalima.

Foto: Theofilos Tsimas

Izvor: Bitef

Related posts