Dan Dunava i otvaranje izložbe „Gola tehnologija“

ObeIežavanja Dana Dunava i otvaranje ekskluzivne izložbe „Gola tehnologija“

Muzej nauke i tehnike, četvrtak, 29. jun 2023. godine

Povodom Dana Dunava, međunarodnog dana reke Dunav, koji se obeležava širom Evrope, Muzej nauke i tehnike, Srbija vode i Šumarski fakultet pripremili su ‘plovidbu’ kroz stalne postavke Muzeja nauke i tehnike, u četvrtak, 29. juna 2023, od 11 do 13 časova.

Program je namenjen deci uzrasta od 6 do 14 godina. Posetioci će moći da pogledaju izložbu ,,Sa beogradskih reka’’, autorke Gordane Karović, kustoskinje Muzeja nauke i tehnike, da budu kapetani svog brodića koji će sami praviti origami tehnikom, da se upoznaju sa svim zanimljivim pričama o drugoj po redu najvećoj reci u Evropi gledajući film o Dunavu, a potom i učestvujući u kvizu i slušajući razna zanimljiva predavanja…

Ulaz u muzej će biti besplatan od 10 do 14 časova za svu decu koja žele da se pridruže i učestvuju u organizovanim aktivnostima, kao i za njihove pratioce.

***

Muzej nauke i tehnike i kompanija „Visaris“ predstavljaju, prvi put u Srbiji i među prvima u svetu, ekskluzivnu izložbu „Gola tehnologija“, autora Zorana Levića, Dušana Petrovića i Ivana Stanića, posvećenu „skrivenoj“ strani tehničkih predmeta koje baštini Muzej nauke i tehnike u svojim zbirkama.

Izložba će biti svečano otvorena u četvrtak, 29. juna 2023. godine, u 19 časova, u Galeriji 51, Muzeja nauke i tehnike, Dobračina 51. Izložbu će otvoriti Marko Petrović, direktor kompanije „Visaris“.

Tehnički uređaji uglavnom „skrivaju” svoju unutrašnjost koja se pokrivanjem, u većini slučajeva, štiti kako bi bilo obezbeđeno njihovo neometano funkcionisanje. Na taj način unutrašnjost većine tehničkih uređaja, a samim tim i njihov način rada, ostaju skriveni oku posmatrača. Iz navedenih razloga nastala je ideja da se iz zbirki Muzeja nauke i tehnike izaberu eksponati koji „kriju” interesantnu unutrašnjost i prepuste prolazu h-zraka.

Uz pomoć domaće kompanije „Visaris“, koja proizvodi digitalne rendgen-aparate i softver najnovije generacije, postignut je neverovatan rezultat. Nova rendgenska tehnologija omogućila je dinamičke snimke predmeta, odnosno, pružila je uvid u njihovu unutrašnjost bez rasklapanja, čak i dok rade!

Otuda velika želja organizatora da ovu novu tehnološku i muzeološku praksu, prvi put u Srbiji i među prvima u svetu, podeli sa posetiocima putem intrigantno nazvane izložbe „Gola tehnologija“, u svrhu edukacije i demonstracije novih muzeoloških praksi u prezentaciji kulturne baštine.

Izvor: Muzej nauke i tehnike

Related posts