„Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu“ u IMS

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da je juče, 26. aprila u Istorijskom muzeju Srbije, u organizaciji Istorijskog muzeja Srbije, Ambasade Australije i Instituta za noviju istoriju Srbije, predstavljena knjiga „Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu”, autora Bojana Pajića.

Predstavljanje knjige je upriličeno povodom „ANZAC” dana – Dana sećanja Australije i Novog Zelanda na sve vojnike koji su poginuli u ratovima, konfliktima i u mirovnim operacijama, a koji se, kao jedan od najvažnijih nacionalnih praznika Australije i Novog Zelanda, obeležava 25. aprila.

Na predstavljanju su prisutnim predstavnicima stručne javnosti o ovom značajno izdanju govorili gospodin Fil Anderson, zamenik ambasadora Australije u Srbiji, Bojan Pajić, autor knjige, dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije i recenzent knjige, i potomci Australijanaca koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu, Keti Henkok i Ričard Kuk.

Knjiga „Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu” je zasnovana na istraživanjima autora i predstavlja važno svedočanstvo o pomoći Srbima koju je pružilo oko 1.500 Australijanaca i Novozelanđana u vojnim i humanitarnim misijama tokom Prvog svetskog rata.

Knjiga je svojevrstan vodič kroz australijske spomen zbirke posvećene Prvom svetskom ratu i ilustrovana je brojnim fotografijama predmeta iz Velikog rata, sačuvanim u privatnim i muzejskim kolekcijama u Australiji, a koji svedoče kakao su dve udaljene nacije bile ujedinjene u borbi u do tada najvećem ratu.

Pokrovitelj izdanja knjige „Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu” na srpskom jeziku je Ambasade Australije u Beogradu.

Bojan Pajić je australijski istoričar i pisac srpskog porekla.

Autor je serije izložbi širom Australije, kao i tri knjige i niza članaka na temu učešća Australijanaca i Novozelanđana u srpskim vojnim operacijama u Prvom svetskom ratu.

Tokom karijere je bio na nekoliko rukovodećih pozicija u javnom i privatnom sektoru, kao i direktor nekoliko kompanija i udruženja.

Pored toga, Bojan je bio rezervni oficir vojske Australije za šta je nagrađen ordenom.

Oženjen je i ima dvoje dece.

Više informacija o knjigama i člancima Bojana Pajića možete da pronađete preko sledećih linkova:

https://scholarly.info/book/our-forgotten-volunteers-australians-and-new-zealanders-with-serbs-in-world-war-one/

Australians with Serbs in World War One: Guide to Exhibitions – Australian Scholarly Publishing

https://rslqld.org/news/latest-news/our-forgotten-volunteers

Izvor: IMS

Related posts