Upoznaj istoriju na predstojećem Festivalu nauke

Šesnaesti Festival nauke pod sloganom “Novo doba” održaće će se od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 m2. Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će u okviru četiri programske celine zaljubljenicima u nauku predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa. Preporučujemo vam programe koji nas vode kroz istoriju, i koje ne smete prospustiti!

Oči u oči sa neandertalcima

Arheološka zbirka Filozofskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu

Upoznaj svoje daleke rođake! Saznaj kako su živeli neandertalci i šta nam otkrivaju najnovija genetička istraživanja. Pokazaćemo ti kako se razmišljalo pre toliko vremena, šta je činilo svakodnevnicu tadašnjih ljudi i koji su bili njihovi glavni izazovi. Kako su se hranili i koje su oruđe koristili i gde su boravili na teritoriji Srbije. A da ti dodatno zagolicamo maštu, pomenućemo i to da istraživanja kojima raspolažemo pokazuju da nisu svi neandertalci izumrli!

(D)oživi Juru!

Pirodnjački centar Srbije, Svilajnac

Pakuj kofere, idemo u daleku prošlost! A kad kažemo daleku, mislimo baš na to – imaćeš priliku da vidiš originalni fosil dinosaurusa star 65 miliona godina. Tu su i brojne druge replike dinosaurusa u prirodnoj veličini. Upoznaj najzanimljivije biljojede tog vremena, ali i po nekog predatora. Saznaj kako su živeli dinosaurusi i gde, a uz pomoć naše aplikacije napravi i fotografiju sa diplodokusom!

Prošlost u našim rukama

Klub studenata arheologije Filozofskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu

Kreni sa nama u zabavnu i inspirativnu avanturu kroz 3D modelovanje predmeta, kroz koju mi svakodnevno prolazimo prilikom arheoloških iskopavanja na terenu. Ponesi svoj omiljeni predmet, a mi ćemo napraviti njegov 3D model i uvrstiti ga u deo naše digitalne izložbe! I ne ustručavaj se, slobodno podeli sa nama priču o tom predmetu, jer se i mi trudimo da otkrijemo osećanja i misli iza starih, često polomljenih predmeta koji su nekada davno pripadali ljudima. Osim toga, vodimo te i do naše interaktivne mape na kojoj ćeš imati priliku da ispitaš svoje znanje o trideset dragulja kulturnog nasleđa širom Srbije!

Farmaceutski vremeplov

Farmaceutski fakultet, Centar za naučno istraživački rad studenata CNIRS, Univerzitet u Beogradu

Onog trenutka kada je nastala čovekova svest o brizi i lečenju, nastala je i farmacija. Kada je prva osoba iscedila sok iz sočnog lista i nanela ga na ranu, tada je ova grana nauke dobila svoj praktični značaj. A od tada je prošlo mnogo vremena i desilo se mnogo toga važnog, bez čega ljudska vrsta ne bi opstala u surovom svetu današnjice. Saznaj koliko se farmacija promenila kroz vekove i šta su lekovi modernog doba. Uz to ćeš moći da izradiš svoje prve magistralne preparate, naučiš nešto više o lekovitim biljkama i dobiješ odgovore na brojna pitanja!

***

Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je NOVO DOBA koje nam je ubrzano došlo zahvaljujući svetskoj pandemiji. Festival ovim sloganom želi da ukaže na promene koje su nam se dogodile tokom godina izolacije – na percepciju sveta oko nas, a najviše nauke i naučnih dostignuća. Više o programu festivala pročitajte na linku: https://festivalnauke.rs/

Foto: Oksana Skendžić

Izvor: KomunikArt

Related posts