Bela Pavlović prva ličnost Aleje zaslužnih Starograđana

Ustanova kulture „Parobrod” je 2022. godine ustanovila Aleju zaslužnih Starograđana, kao omaž značajnim istorijskim ličnostima koje su živele na Opštini Stari grad a koja će se proglašavati svake godine na dan slave Opštine – Cveti. Ovaj projekat podrazumeva izradu umetničko-vizuelnog rešenja, koje bi trebalo da stoji kao obeležje ispred UK „Parobrod“ a radi se u saradnji sa Opštinom Stari grad i sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu.

Fakultet je organizovao mentorski rad sa studentima postdiplomcima koji su osmislili dizajn mozaika, sa idejom brenda Aleje, koji će biti prepoznatljiv i ujedno prilagodljiv za svaku sledeću ličnost.

Prva ličnost naše Aleje zaslužnih Starograđana je Leposava Bela St. Pavlović, jedna od najznačajnijih srpskih slikarki međuratnog i posleratnog perioda i doživotna počasna predsednica društva „Lada“.

Stručni žiri u sastavu: dr Marija Pavlović, direktor UK Parobrod, dr Goran Čpajak, dekan FPU i dr Milica Božić Marojević, profesorka Filozofskog fakulteta, jednoglasno su doneli odluku o izboru prve ličnosti.

Svečano otkrivanje mozaika je upriličeno na manifestaciji „Jevremova ulica susreta“, 22. aprila 2023. godine uz prisustvo g. Radoslava Marjanovića, predsednika Opštine Stari grad, g. Gorana Čpajka, dekana FPU i Marije Pavlović, direktorke UK Parobrod.

Autorka mozaika je Jovana Bojić, masterantkinja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izvor: Parobrod

Related posts