Više od 100 mladih naučnika iz Srbije na 16. Festivalu nauke

U Ekspertinejdžeri zoni Festivala nauke, ove godine učestvuje 110 tinejdžera iz više gradova u Srbiji, u 11 različitih programa. Ovi mladi naučnici, kojima će na Festivalu biti dodeljena priznanja „Ambasadori nauke“, predstaviće svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, astrofizike i hemije. Takođe, Ekspertinejdžeri pružiće priliku učenicima da vide neke od obaveznih laboratorijskih vežbi koje škole nemaju priliku da organizuju. Pokrovitelj ovog festivalskog segmenta je Nacionalna Geografija.

Program “Tolstojevi kosači” pripremio je DDD tim učenika i nastavnika OŠ „Siniša Janić“ i OŠ „8.oktobar“ iz Vlasotinca, a u fokusu će imati drugu stranu čuvenog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja. Srednja škola “Kosta Cukić” iz Beograda spremila je program “Ovo smete da radite kod kuće”. Bilo da se rade u laboratoriji, učionici ili kod kuće, ovi naučni eksperimenti su sasvim bezbedni za sve, a uz to mogu da se izvedu uz materijale koje svakodnevno koristimo.

Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Novog Sada će u programu “Planeta mora biti zdrava” predstaviti rezultate brojnih istraživanja na temu zagađenja Zemlje, kroz niz interaktivnih eksperimenata. Program “Od milivata do gigavata” koji je pripremila Gimnazija „Sveti Sava“ iz Požege postavlja pitanje kako se mehanička energija pretvara u električnu.

Gimnazija Tutin predstavlja se programom “Diši duboko, diši zdravo!” u kome se pita šta se dešava kada vazduh postane „vidljiv“, o kakvom zagađenju je reč, i koliko ono utiče na sve nas. Sekcija primenjene fizike i elektronike Matematičke gimnazije Beograd pripremila je program “Počelo je (Novo doba)!”. Da li mašine mogu da prepoznaju emocije? Možemo li da kontrolišemo robote na daljinu?

Osnovna škola „Dule Karaklajić“ iz Lazarevac nastupiće s programom “Nebeska poezija” u okviru koga su “pripremili note kojima odjekuje univerzum”, kao i beskrajan podijum na koji pozivaju goste da se pridruže na “najzabavnijoj svemirskoj igranci”. U programu “Geografija od A do Š” Osnovne škole „Svetozar Miletić” iz Zemuna publika će saznati odgovore na pitanja: da li znaš kako izgleda nema karta i šta je to indukcioni globus? Može li se simulirati vulkanska erupcija?

“Početak na kraju” naziv je programa Osnovne škole „Stevan Sinđelić“ iz Beograda koja posetioce vodi na najuzbudljivije naučno putovanje, u kojem je svaki kraj ujedno i novi početak. Usput će biti objašnjeno šta se to dešava sa kružnim procesima u prirodi, kako se održava energija, a kako materija. Osnovna i srednja škola sa domom učenika „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura predstaviće program “Biciklom protiv klimatskih promena”. Njihov generator dvotočkaš pobrinuće se za proizvodnju struje dovoljnu da napunite vaš telefon.

“Naučni lavirint” Prve beogradske gimnazije poziva vas da mućnete glavom i naučite trikove sa kartama koristeći matematiku, i saznate kako se lampice koje koristimo za ukrašavanje jelke mogu koristiti u svrhu šifrovanog prenosa poruka.

Festival nauke je ponovo pokrenut zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji NIS, koja je uz festival više od 10 godina. Učešćem na Festivalu, kompanija NIS podržava promociju nauke i obrazovanja kod mladih, kao i inovacije u ovoj oblasti, što između ostalog predstavlja strateške ciljeve kompanije. Festival je podržala i ERSTE banka, tradicionalni sponzor manifestacije kao i Nacionalna Geografija kao podrška Ekspertinejdžeri zone. Međunarodni program su pomogli Francuski Institut u Srbiji i Austrijski kulturni forum. Festival nauke se posle više od dve godine ponovo vraća na Beogradski Sajam koji je jedan od pokrovitelja, uz Ministarstvo prosvete.

Foto: Oksana Toskić, dozvoljeno za objavljivanje.

Izvor: KomunikArt

Related posts