Uskoro na Fruškoj gori počinje Mesijeov maraton

Mesijeov maraton 2023. održaće se  tokom vikenda 22. i 23. aprila u naselju Letenka na Fruškoj gori.

Duže od dve decenije ljubitelji astronomije i noćnog neba iz Srbije i regiona okupljaju se svake godine na omiljenom osmatračkom takmičenju u kome je cilj da se u toku jedne noći pronađe što veći broj  nebeskih objekata iz čuvenog „Kataloga maglina i zvezdanih jata“  koji je osmislio francuski astronom Šarl Mesije. 

Neke od 110 objekata iz kataloga moguće je videti i golim okom, dok je za većinu potreban teleskop ili dvogled. 

Šarl Mesije bio je jedan od najpoznatijih “lovaca na komete” . Da bi olakšao traganje za kometama , u katalog je beležio objekte koji su zbunjivali posmatrače jer su ličili na komete, ali to nisu bili. Među njima su magline, galaksije, zvezdana jata  i svi su označeni slovom M uz redni broj. 

U vreme oko prolećne ravnodnevice svi objekti iz kataloga mogu se videti tokom jedne noći. To je za posmatrače  bio  izazov, zbog čega su odlučili da naprave takmičenje, najpre u Španiji i SAD- u,  a zatim i u drugim zemljama. 

Organizatori Mesijeovog maratona su novosadska astronomska društva  “ Novi Sad“ „Lira“ i „Kosmos“, Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu i Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta.

Dobrodošli  su svi koji žele da učestvuju u takmičenju, ali i ostali koji vole astronomiju.

Foto: Astronomski magazin

Related posts