Alphaville prvi put u Srbiji: Uskoro veliki EU žur u Hangaru

Povodom obeležavanja Dana Evrope, kao poklon građanima Srbije, Delegacija Evropske unije organizuje Veliku EU žurku koja će biti održana 12. maja u Hangaru, Luka Beograd, a headliner je nemački bend Alphaville, koji će po prvi put nastupiti u Srbiji. 

Koncept Velike EU žurke je da zadovolji sve muzičke ukuse i generacije, tako da će pored Alphaville-a nastupiti i hrvatski tajanstveni maskirani dvojac Nipplepeople, kao i neodoljive nišlije Stereo banana. Uz neke od najboljih predstavnika DJ scene žurka će trajati do jutra, a za nezaboravan provod će biti zaduženi – Dejan Milićević, Lea Dobričić, Cosmic G i Marko Nastić.

Ovo je prava prilika da se celu noć peva, pleše i slavi ljubav, poštovanje, sloboda i tolerancija, što su univerzalne vrednosti Evropske unije, ali i benda Alphaville-a, koji je na svetskoj muzičkoj sceni već 40 godina, a 12. maja će prvi put nastupiti u Srbiji. Njihovi hitovi „Forever Young“, „Big in Japan“, „Sounds Like a Melody“ nemaju rok trajanja. Prvi album „Forever Young“, na kome se i nalaze njihovi najveći hitovi, je u nekoliko anketa proglašen za najbolji elektro-pop album svih vremena. Nemački bend koji peva o Japanu je osamdesetih godina pokorio Evropu, a koliki su trag ostavili u muzici govori i podatak da njihove pesme obrađuju i remiksuju neki od najpoznatijih svetskih muzičara i DJ-eva.

Hrvatski elektro-pop duo Nipplepeople je poslednji put u Beogradu nastupao pre dve godine, tako da je publika željna njihovih hitova „Frka“, „Sutra“, „Broj“, „Bolji“, „Ne volim te“, „Tebi“. Oni su najzanimljivija pojava na regionalnoj sceni, čije pesme beleže milionske preglede. Uvek iznenađuju svojim maskama i scensko-vizuelnim elementima, tako da je svaki nastup drugačiji. Svoju tajanstvenost objašnjavaju željom da muziku stave u prvi plan, jer je muzika put do sreće.

Posle nemačkog i hrvatskog elektro-popa, Hangar će prodrmati „Niške strasti“ velemajstora kungfuzije – Naopak i Nemus, koji čine niški dvojac Stereo Banana. U svojoj muzici miksuju rege, hip-hop, brejkbit i fank, a sa tri albuma, koliko su do sada izdali, izdvajaju se hitovi „Melem“, „5 do 12“, „Nemoj da znojiš tehniku“, „Hare, Hare“. 

Evropska unija i Srbija dele iste vrednosti, a razmenom kulturnih vrednosti se ujedinjuju u različitostima. Zato će posetioci tokom celovečernje Velike EU žurke moći da uživaju u različitim muzičkim žanrovima – od popa, elektro-popa preko hip-hopa do elektronske muzike.

Srbija je deo jedinstvenog evropskog kulturnog prostora i pre nego što postane članica Evropske unije, svakako je deo muzičke evropske porodice. Za muziku ne postoje granice i zato će Beograd 12. maja biti mesto susreta muzičara od Minstera, preko Zagreba do Niša. 

Foto: Helen Sobiralski

Izvor: ORBIS

Related posts