U Zrenjaninu uskoro počinje manifestacija „Kultura sećanja“

U Zrenjaninu 18. i 19. aprila manifestacija „Kultura sećanja“

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina, Narodni muzej u Zrenjaninu i Muzej žrtava genocida organizuju manifestaciju „Kultura sećanja“ u znak sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. U dva dana organizuju se tri programa – izložba, tribina i predavanje.

Manifestacijom je predviđeno da se u Kulturnom centru Zrenjanina 18. aprila u 17 časova otvori izložba „Sećanje koje traje, Prebilovci“ autorke Jasmine Tutunović Trifunov, više kustoskinje Muzeja žrtava genocida. Izložba je posvećena sećanju na strašan zločin nad srpskim narodom u hercegovačkom selu Prebilovci od strane ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

-Izložba traje od 18. aprila do 2. maja 2023. godine.

U Kulturnom centru Zrenjanina 18. aprila u 19 časova biće održana tribina „Prebilovci, tamo i kamen ima ožiljak“. Govornici na tribini su: Sanja Dragićević Babić, novinarka, autorka dokumentarnog filma RTS o stradanju srpskog stanovništva u Prebilovcima i Bojan Arbutina istoričar Muzeja žrtava genocida. Moderator tribine je Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa.

U sklopu manifestacije u Narodnom muzeju Zrenjanina 19. aprila u 19 časova biće upriličeno predavanje na temu „Stradanje kozaračke dece i akcija spašavanja Dijane Budisavljević“, više kustoskinje u Muzeju žrtava genocida Jasmine Tutunović Trifunov.

Izvor: KCZR

Related posts