Otvaranje „Srećne porodice“ Dejane Vučićević u KvArt BW

POSEBNO NAM JE ZADOVOLJSTVO DA VAS POZOVEMO DA U ČETVRTAK 13. aprila U 19:00 ČASOVA U IZLAGAČKOM PROSTORU KVART BW, TC GALERIJA, ULAZ 1, II SPRAT, PRISUSTVUJETE SVEČANOM OTVARANJU IZLOŽBE FOTOGRAFIJA “SREĆNA PORODICA“ DEJANE VUČIĆEVIĆ.

           Beogradski mesec fotografije u KvArt BW

Izložba fotografija Dejane Vučićević “Srećna porodica” biće otvorena u četvrtak 13. aprila sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW u TC Galerija, kao deo oficijelnog programa ovogodišnjeg Beogradskog festivala fotografije.

Beogradski mesec fotografije počeo je sa radom 2016. godine i predstavlja najveći festival tog tipa u Srbiji.  Ljubitelji fotografije će i ove godine imati priliku da u okviru festivala posete različite izložbe, međunarodnih i domaćih autora na više od 20 lokacija u gradu. Po prvi put u istoriji ovog festivala, njegovo šesto izdanje ima temu. Tema „Kolorama“ se odnosi na džinovske folije u boji koje je kompanija Kodak izlagala na Grand Central terminalu u Njujorku od 1950-tih do 1990-tih godina.

U okviru ovogodišnjeg programa u izložbenom prostoru KvArt BW biće predstavljena izložba fotografija Dejane Vučićević „Srećna porodica“.

Izložene fotografije pokazuju specifično razumevanje odnosa u tročlanoj porodici. Dejana Vučićević se, prema rečima Vesne Todorović, najverovatnije postavlja u ulogu deteta koje posmatra svoju porodičnu svakodnevicu i o njoj formira određeni kritički stav. “Osmišljavajući svoju zamisao pod nazivom Srećna porodica/Happy Family, Dejana je težište svojih posmatranja postavila na „kao-da“ situacije. Svrsishodno se opredelila za likovni govor pozorišno-filmske scene, jer je jedino on posedovao dovoljan opseg mogućnosti da isprati sve Dejanine zahteve. Ona bi u veoma pažljivo smišljeni mizanscen svakog pojedinačnog kadra postavila glumce, kako bi uz odgovarajući kostim i scenografiju dočarali „opšte mesto“, odnosno svima poznate događaje iz porodičnog života.” – Vesna Todorović

Dejana Vučićević je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDS-a. Bavi se vizuelnim umetnostima, iza sebe ima više značajnih samostalnih projekata u okviru dizajna i mode, kao što su autorske modne kolekcije, kostimografije za igrane i kratkometražne filmove. Kostimografijom i dizajnom se bavi i u projektima za pozorište i TV reklame, a radi i styling za modno-umetničke editorijale. Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama, u kolekcijama Muzeja grada Beograda, Muzeja primenjene umetnosti, Oktobarskog salona i Telenor kolekciji srpske savremene umetnosti.

Izložbu “Srećna porodica” organizuju Galerija ŠTAB, umetnička inicijativa KvArt BW i Beogradski mesec fotografije. Izložba će biti otvorena do 24. aprila 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan. 

Dejana Vučićević je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDS-a. Bavi se vizuelnim umetnostima, iza sebe ima više značajnih samostalnih projekata u okviru dizajna i mode, kao što su autorske modne kolekcije, kostimografije za igrane i kratkometražne filmove. Kostimografijom i dizajnom se bavi i u projektima za pozorište i TV reklame, a radi i styling za modno-umetničke editorijale, itd.
U okviru multimedijalnih umetnosti bavi se konceptualnim autorskim projektima, realizovanim u samostalnim i grupnim izložbama. Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama, u kolekcijama Muzeja grada Beograda, Muzeja primenjene umetnosti, Oktobarskog salona i Telenor kolekciji srpske savremene umetnosti. 

Srećna porodica

Dejana Vučićević je ostvarila umetnički poduhvat izrazite složenosti, pokazujući tanano razumevanje promenljivih okolnosti koje, i spolja i iznutra, prate odvijanje odnosa u jednoj tročlanoj porodici. Uz veliku verovatnoću da je na umu imala polazište sa aspekta deteta, koje sve to posmatra i ima svoj neprikosnoveni, kritički stav. Osmišljavajući svoju zamisao pod nazivom Srećna porodica/Happy Family, Dejana je težište svojih posmatranja postavila na „kao-da“ situacije. Svrsishodno se opredelila za likovni govor pozorišno-filmske scene, jer je jedino on posedovao dovoljan opseg mogućnosti da isprati sve Dejanine zahteve. Ona bi u veoma pažljivo

smišljeni mizanscen svakog pojedinačnog kadra postavila glumce, kako bi uz odgovarajući kostim i scenografiju dočarali „opšte mesto“, odnosno svima poznate događaje iz porodičnog života. Vezujući se u celini za gradski milje našeg podneblja, Dejana prati neku vrstu romaneskne, ali u biti kontraverzne konstrukcije, kada je u pitanju jedinstvo mesta i vremena: lica i njihova starosna dob ostaju nepromenjeni u nizu dešavanja na različitim mestima, što bi odgovaralo unutrašnjem

protoku vremena u životu jedne porodice od najviše jedne kalendarske godine. Međutim, spoljašnji faktor vremena se zapravo proteže na kategoriju vremeplova, tako što deset scena ovekovečenih fotoaparatom predstavljaju deset različitih vremenskih situacija, koje odgovaraju zbiru decenija jednog veka. Čitav taj glomazni i komplikovani organizam u potpunosti je pripreman kao da je u pitanju snimanje celovečernjeg igranog filma.

                                     Vesna Todorović

Izvor: ŠTAB

Related posts