CZKD u aprilu 2023.

Nakon upravo završene gostujuće izložbe „IMAGINE – refleksije o miru u toku je reparacija zidova u našem programskom prostoru, nakon čega vas pozivamo na pozorišna izvođenja, promociju knjige, kao i na početak (otvaranje 20. aprila) i prve programe u okviru naše velike prolećne izložbe „Radna žena“ (pozivnica sa detaljnim programom sledi sledeće nedelje). Isto tako, pozivamo vas da se prijavite za učešće u čitalačko-istraživačkom programu „Rasizam bez rasista: institucije kulture i nasleđa“ (do 15. aprila).

Vidimo se u aprilu,
Tim Centra za kulturnu dekontaminaciju

Utorak, 11. april u 20 časova
GOSTOVANJE DAH TEATRA U CZKD-U
Performativno predavanje Dijane Milošević „25 ČAŠA VINA“

Nastalo povodom četvrt veka delovanja DAH Teatra, predavanje-performans rediteljke Dijane Milošević je bazirano na autobiografskim tekstovima u kome ona govori o radu pozorišne trupe koja je nastala u specifičnom istorijskom i političkom kontekstu “zemlje koja više ne postoji”. Kroz postojanje/postajanje i rad jedne pozorišne trupe reflektuje se istorija jedne zemlje, ali i svetski trenutak u kome živimo.

Performativno predavanje je izvođeno u zemlji i inostranstvu (Beograd, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Wašington, London,  Eseks, Rio de Žaneiro, Tbilisi, Amsterdam).

Izvođenje i tekst: Dijana Milošević
Dramaturgija: Dubravka Knežević
Muzika: Nebojša Ignjatović  i “Secondhanders”
Organizacija: Nataša Novaković
Produkcija: DAH Teatar

Ulaz je slobodan.Sreda, 12. april u 18 časova
PROMOCIJA KNJIGE
Lazar Lalić KAFE B.

Lazar Lalić u romanu KAFE B. koji je  istovremeno žanrovski i porodična hronika sagledava nekoliko generacija  odrastanja i sazrevanja bliskih srodnika. To je politički pregled naše novije istorije, nesreće pojedinaca ali i demagogije raznih oblika vlasti i vladavine. Lalićev roman, na granici fikcije i dokumentarnog, opšteg i pojedinačnog, svedočanstvo je o našem dobu nenaklonjenom slobodnim, darovitim i samosvesnim pojedincima zatočenim u „zarobljenoj državi“.

Na predstavljanju knjige govoriće: novinarka Jelka Jovanović i dramaturg Ivan Jovanović, kao i novinar i glumac Dušan Čavić koji će čitati delove knjige.Moderator razgovora je novinar i pisac Rade Radovanović.

Četvrtak 13. apeil 2023. u 20 časova (sa titlom na engleskom jeziku)
POZORIŠNI PROGRAM CZKD
Predstava „Svet bez žena“

foto: Jelena Janković

Autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević, prošlogodišnji dobitnik nagrade publike Bitef festivala, nastao u koprodukciji Bitefa i Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Predstava polazi od preispitivanja položaja žena u domaćem pozorištu, i otvara prostor za promišljanje nekih budućih emancipatornih politika. Predložak predstave čine dokumentarni materijali, intervjui s direktorima pozorišta na temu rodne ravnopravnosti u teatru, kao i različiti teorijski feministički tekstovi.

Autorke veruju da pozorište funkcioniše kao odličan case study za šire društvene procese, te i pitanje žena i rada ne sagledavaju samo u okviru pozorišnog konteksta, već i kao ključni motiv za promišljanje nekih budućih emancipatornih politika. Autorke se pitaju šta ako u pozorištu, u kom zamišljamo drugačije i nove svetove, ne možemo da prevaziđemo odnose moći i da smislimo nove modele, kako ćemo to uspeti u stvarnom svetu?

Karte za predstavu možete da obezbedite rezervacijom putem email-a (info@czkd.org) ili pozivom na telefone CZKD-a (od 11 do 18 časova radnim danom), a preuzmete pre početka predstave. Sugerisana minimalna donacija je 500 RSD.

Više o predstavi na www.czkd.org

PRIJAVE DO 15. APRILA
ČITALAČKO-ISTRAŽIVAČKI PROGRAM
„Rasizam bez rasista: institucije kulture i nasleđa“

Od kraja aprila 2023. godine u trajanju od dva meseca u prostoru CZKD-a jednom nedeljno održavaće se čitalačko-istraživački program „Rasizam bez rasista: institucije kulture i nasleđa“ koji će organizovati i voditi Jelena Savić, aktivistkinja i teoretičarka kritičke romske teorije i Ana Sladojević, nezavisna kustoskinja.

Cilj ovog programa je uspostavljanje teoretskog okvira za razumevanje i primenu pojma rase u evropskom kontekstu sa fokusom na institucije kulture i nasleđa. Posebna pažnja biće posvećena razmatranju sistemske opresije i višestruko marginalizovne pozicije Roma i Romkinja van paradigmatskih okvira ljudskih prava, inkluzije i diverziteta.

Preduslov učešća na programu je prethodno poznavanje osnova dekolonijalne, kritičke rasne teorije i teorije beline, osnovnih pretpostavki fenomena epistemičke nepravde, kao i kritičko razumevanje sistemskog nasilja sa kojim se suočavaju Romi i Romkinje.

Učešće podrazumeva redovno čitanje literature i aktivno učešće u diskusijama.

Program je deo šire inicijative u okviru „Akademije crne ovce“ (Black sheep academy) u cilju popularizacije kritičke romske teorije i epistemologije.

Napominjemo da program nije sertifikovan.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće, možete se prijaviti putem emaila: rasizambezrasistaCZKD@gmail.com

20. april – 1. jul 2023.
LIKOVNI I POZORIŠNI PROGRAM CZKD
RADNA ŽENA

Radna žena je izložba i svojevrsna umetnička konferencija koja podrazumeva radna okupljanja od 20. aprila do 1. jula, zamišljena kao mesta za susrete različitih generacija autorki, a u okviru kojih će se diskutovati nasleđe emancipatorskih praksi ženskih i feminističkih pokreta u regionu bivše Jugoslavije.

Učestvuju: Nika Autor, Crvena, Sandra Divljan, Doplgenger, Vida Jocić, Jelena Jureša, Goranka Matić, Jelena Micić, Bojana Knežević, Bojana Marjan, Ana Miljanić, Milica Rakić, Ivana Smiljanić, Alma Suljević, Renata Poljak, Darinka Pop-Mitić, Žarana Papić, Vesna Pavlović, Nada Prlja, Lala Raščić, Jasmina Tešanović, Jelena Trpković, Vesna Vesić, Natalija Vujošević, kao i Vladimir Bjeličić – Olga Dimitrijević – Katarina Jovanović – Gordana Mitrović – Ilija Milošević, Tamara Antonijević – Ana Miljanić – Tanja Šljivar,  Borka Pavićević, Maja Pelević – Olga Dimitrijević i autorke u okviru filmskog programa izložbe, pozvane gošće u art-talk i predavačkom programu, učesnice književnog programa, kao i gostujućih pratećih programa i programa saradnje sa zajednicom.

Četvrtak, 20. april u 19 časova
LIKOVNI I POZORIŠNI PROGRAM CZKD
RADNA ŽENA 01

Početak (otvaranje) stalne postavke izložbe u Paviljonu Veljković i drugim radnim prostorima Centra za kulturnu dekontaminaciju

Subota, 22. april u 12 časova
LIKOVNI I POZORIŠNI PROGRAM CZKD
RADNA ŽENA 02

12 časova: Razgovor sa umetnicom Natalijom Vujošević.

13 časova: Ivana Smiljanić Uređivanje (u domaćinstvu i umetnosti) i Vesna Vesić 7.00 00.00, udruženi performans.

Detaljni mesečni programi za maj i jun mesec, kao i pojedinačne pozivnica slede u narednim nedeljama.

Izvor: CZKD

Related posts